(P) 5 lucruri mai puțin știute despre creierul uman

Poate cea mai fascinantă și mai complexă structură din univers, creierul uman este un organ care ne definește personalitatea, comportamentul sau gândirea. Ceea ce arată cercetările de-a lungul timpului nu are cum să nu impresioneze: sunt atât de multe lucruri mai mult sau mai puțin știute despre acesta. Iată câteva dintre cele mai puțin știute despre creierul uman.

Creierul nu doare

Chiar dacă este organul responsabil cu procesarea senzației de durere din corp, creierul nu poate simți durerea. Acest lucru se datorează faptului că nu există receptori de durere în creier, astfel că intervențiile chirurgicale pe creier pot fi efectuate chiar și fără anestezie, pacientul rămânând conștient.

Creierul se schimbă în permanență

Poate ai auzit de termenul neuroplasticitate: este vorba despre capacitatea creierului de a se reorganiza și de a forma noi conexiuni neuronale pe tot parcursul vieții. Ce înseamnă acest lucru? Că creierul se poate remodela oricând, demonstrând o flexibilitate incredibilă. Pe baza experiențelor trăite sau învățărilor, creierul se va schimba, iar această abilitate este crucială atunci când vine vorba de leziuni cerebrale cum ar fi cele produse de accidentele vasculare și nu numai.

Harta creierului este dinamică

Există o hartă detaliată a creierului: brainmap. Aceasta este extrem de dinamică și diferită de la o persoană la alta, schimbându-se în funcție de experiențe, de învățare, de dezvoltare. Există tehnici avansate de imagistică cerebrală prin care oamenii de știință pot observa cum se activează diverse părți ale creierului în timpul unor activități diverse.

Mare parte din creier este apă

Știai că aproximativ 75% din masa creierului este apă? Este și unul dintre principalele motive pentru care este importantă hidratarea corespunzătoare: aceasta menține funcțiile cognitive. Concentrarea, memoria sau alte funcții cognitive pot fi afectate de deshidratare.

Creierul are câteva zeci de miliarde de neuroni și poate genera unii noi

Există aproximativ 86 de miliarde de neuroni în creier, iar fiecare dintre aceștia poate avea mii de conexiuni cu alți neuroni, formând cea mai complexă rețea de comunicare. Conexiunile neuronale reprezintă baza gândirii, a memoriei și percepției, fiind în continuă schimbare datorită neuroplasticității.

Mai mult decât atât, există conceptul de neurogeneză: procesul de formare a unor neuroni noi. Nu există un număr fix de neuroni, așa cum arată studiile recente, ci neurogeneza continuă și la vârsta adultă, în special în hipocampus.
Să nu uităm, de asemenea, că este vorba de organul care produce electricitate, că acesta consumă multă energie și că nu încetează niciodată să lucreze, nici măcar atunci când dormim.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Psihologul botoșănean Gabriela-Dana Pușcașu, despre gestionarea comportamentului copilului în grup la Conferința ABA!

Tuesday, 17 September 2024

Gabriela-Dana Pușcașu, BCBA și psiholog cu drept de liberă practică în domeniul psihopedagogiei speciale, se va alătura în calitate de speaker cu o temă de interes care vizează ges...

Polițiștii botoșăneni, cu ochii pe cei certați cu regulile: Sunt vizați și cei care apelează nejustificat 112!

Tuesday, 17 September 2024

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...

Doi elevi ai Colegiului „A.T.Laurian” au inițiat un proiect pe tema dezvoltării durabile a orașului Botoșani! (foto)

Tuesday, 17 September 2024

Recent, s-a desfăşurat în aula colegiului Conferinţa publică, în cadrul căreia a avut loc premierea participanţilor la concursul de eseuri şi la concursul de machete „Oraşul ...