(P) 5 lucruri mai puțin știute despre creierul uman

Poate cea mai fascinantă și mai complexă structură din univers, creierul uman este un organ care ne definește personalitatea, comportamentul sau gândirea. Ceea ce arată cercetările de-a lungul timpului nu are cum să nu impresioneze: sunt atât de multe lucruri mai mult sau mai puțin știute despre acesta. Iată câteva dintre cele mai puțin știute despre creierul uman.

Creierul nu doare

Chiar dacă este organul responsabil cu procesarea senzației de durere din corp, creierul nu poate simți durerea. Acest lucru se datorează faptului că nu există receptori de durere în creier, astfel că intervențiile chirurgicale pe creier pot fi efectuate chiar și fără anestezie, pacientul rămânând conștient.

 

Creierul se schimbă în permanență

Poate ai auzit de termenul neuroplasticitate: este vorba despre capacitatea creierului de a se reorganiza și de a forma noi conexiuni neuronale pe tot parcursul vieții. Ce înseamnă acest lucru? Că creierul se poate remodela oricând, demonstrând o flexibilitate incredibilă. Pe baza experiențelor trăite sau învățărilor, creierul se va schimba, iar această abilitate este crucială atunci când vine vorba de leziuni cerebrale cum ar fi cele produse de accidentele vasculare și nu numai.

Harta creierului este dinamică

Există o hartă detaliată a creierului: brainmap. Aceasta este extrem de dinamică și diferită de la o persoană la alta, schimbându-se în funcție de experiențe, de învățare, de dezvoltare. Există tehnici avansate de imagistică cerebrală prin care oamenii de știință pot observa cum se activează diverse părți ale creierului în timpul unor activități diverse.

Mare parte din creier este apă

Știai că aproximativ 75% din masa creierului este apă? Este și unul dintre principalele motive pentru care este importantă hidratarea corespunzătoare: aceasta menține funcțiile cognitive. Concentrarea, memoria sau alte funcții cognitive pot fi afectate de deshidratare.

Creierul are câteva zeci de miliarde de neuroni și poate genera unii noi

Există aproximativ 86 de miliarde de neuroni în creier, iar fiecare dintre aceștia poate avea mii de conexiuni cu alți neuroni, formând cea mai complexă rețea de comunicare. Conexiunile neuronale reprezintă baza gândirii, a memoriei și percepției, fiind în continuă schimbare datorită neuroplasticității.

Mai mult decât atât, există conceptul de neurogeneză: procesul de formare a unor neuroni noi. Nu există un număr fix de neuroni, așa cum arată studiile recente, ci neurogeneza continuă și la vârsta adultă, în special în hipocampus.
Să nu uităm, de asemenea, că este vorba de organul care produce electricitate, că acesta consumă multă energie și că nu încetează niciodată să lucreze, nici măcar atunci când dormim.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Fragmente de Realitate… între spațiu și timp” la Galeria Casa Zamfirescu din Botoșani

astăzi, 14:57

La Galeria de artă „Casa Zamfirescu” din Botoșani este deschisă în luna mai 2025 expoziția de pictură „Fragmente de Realitate… între spațiu și timp”, ...

Ai citit cele mai bune cărți din toate timpurile? 12 capodopere considerate a fi cele mai mari romane scrise vreodată!

astăzi, 14:28

Cercetătorii literari, criticii și cititorii au dezbătut această problemă timp de secole. Mai jos este prezentată o selecție de 12 romane care au fost în mod constant celebrate ca vâ...

Martirii din temnițele comuniste, cinstiți astăzi la Botoșani! (Foto)

astăzi, 12:53

14 mai, Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, a fost marcatâ în Protopopiatul Botoșani prin slujirea Dumnezeieștii Liturghii și a Parastasului în cin...