VIDEO: Schimb dur de replici între Cosmin Andrei și Cătălin Flutur. „Faceți numai prostii, o să ajungă alții să ne execute”

VIDEO: Schimb dur de replici între Cosmin Andrei și Cătălin Flutur. „Faceți numai prostii, o să ajungă alții să ne execute”

Proiectul de hotărâre privind preluarea de către Primărie a unui spațiu din cadrul Incubatorului de Afaceri de pe Calea Națională, aflat în administrarea Locativei SA, a iscat noi dispute în plenul Consiliului Local (CL), întrunit miercuri în ședință ordinară. Între primarul Cosmin Andrei și directorul companiei, consilierul Cătălin Flutur, s-au schimbat replici acide și acuzații, pe ton nervos.

Propunerea de transformare a showroom-ului din incinta Incubatorului în dispecerat integrat pentru situații de urgență a fost respinsă în ședința extraordinară desfășurată pe 17 martie a.c., când viceprimarul Liviu Toma și Cătălin Flutur au absentat, motiv pentru care proiectul a fost introdus din nou pe ordinea de zi a CL. De această dată, au participat toți consilierii.

„Acest lucru nu se poate, este total fals”

Directorul societății Locativa a argumentat imposibilitatea înființării unui astfel de dispecerat de către autoritățile publice locale și a reiterat obligația contractuală a instituției de a pune la dispoziție spațiul respectiv celor 40 de agenți economici care desfășoară activități în incinta clădirii.

„Eu am observat că este așa o modalitate, când sunt în concediu se ține câte o ședință. O să vă spun câteva lucruri de spațiul de la Incubatorul de Afaceri. Vreau să vă spun că ceea ce propuneți dumneavoastră, să realizați un dispecerat integrat pe ISU la nivelul municipiului, acest lucru nu se poate, este total fals. I-ați dat o denumire pompoasă crezând că prin denumirea asta mai luăm un spațiu”, a afirmat Cătălin Flutur.

El a adăugat că showroom-ul deservește în derularea a două proiecte și că a fost totuși disponibilizat temporar pentru diferite cauze, precum depozitarea ajutoarelor acordate de Uniunea Europeană, găzduirea unor efective ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență sau cazarea refugiaților ucraineni

Nimeni n-a spus nimic că întrerupem proiectele europene să luăm spațiile și nici nu poate fi transformat într-un dispecerat, nimeni nu a fugit cu cheile. Este implicat în două proiecte europene și toată lumea se poate interesa cine a intrat în acel spațiu. Probabil, intuiesc, că cineva vrea să rămână acolo. V-am pus la dispoziție spațiul pentru trei acțiuni, de ce ar trebui să îl scoatem dintr-un contract de concesiune și de administrare? Cine se va ocupa ulterior de toate cheltuielile? Pentru că trebuie realizate utilitățile, să plătim gazul separat, să băgăm contoare separate. Este o dorință și înțeleg asta, dar vă spun că nu este un temei legal, în afară de faptul că într-adevăr Consiliul Local, prin majoritate, decide ce face cu spațiile proprii”, a mai arătat Flutur.

„Am gestionat aceste spații doar în folosul municipalității”

Primarul a explicat că acel showroom nu a îndeplinit nicio utilitate din anul 2012, precizând că spațiul găzduiește birourile unor angajați ai societății Locativa.

„De când sunt în Primărie nu s-a întâmplat nimic legat de acel spațiu. Într-adevăr, când am fost acolo ne-ați dat etajul să cazăm refugiații. Dar acest lucru nu afectează cu nimic proiectele. Dumneavoastră vreți acel spațiu cu orice preț, dar nu ați făcut nimic. Doar niște birouri personale cu depozitare. Nu se poate, am venit cu proiectul de hotărâre în fața dumneavoastră și vă asigur că nu se întâmplă nimic cu acel spațiu, îl administrăm noi și va rămâne în proprietatea municipiului Botoșani”, a spus Cosmin Andrei.

În replică, Flutur a amintit că Locativa este unica societate a Consiliului Local prin intermediul căreia se pot vinde și închiria bunuri imobiliare aflate în proprietatea municipalității.

„Sunt niște spații care sunt date în administrare, prin contract, către Locativa, singura firmă care are posibilitatea să închirieze aceste spații, și vă garantez că am avut mare grijă de acestea. Vă garantez că Incubatorul de Afaceri de la Botoșani, cel puțin spațiul de producție, este de departe și de zece ani de zile cel mai bun din țară, ca și grad de ocupare. Adică performanțele sunt deosebite. Oricine este interesat poate să vadă lucrul ăsta. (...) Și eu când am fost primar, am gestionat aceste spații doar în folosul municipalității”, a spus consilierul liberal.

El a adăugat că va ataca în instanță proiectul de hotărâre al CL, în materie de contencios administrativ.

„Faceți numai prostii acolo, vom ajunge la o altă Termica”

Vizibil iritat de interpelările susținute de fostul primar al municipiului, Cosmin Andrei a răbufnit, începând să enumere nereguli care, în viziunea lui, creează prejudicii patrimoniului local.

„Pe scurt, pentru că faceți numai prostii acolo. O să ajungă alții să ne execute bunurile municipiului, să ia din bunurile Locativa, care sunt în patrimoniu, vom ajunge la o altă Termica. Aveți firma familiei dumneavoastră căreia i-ați închiriat spațiu? Aveți jurnaliști care cară plăcinte? Aveți ONG-uri care au intrat acolo fără să fie de acord? Aveți firme care își schimbă numele de la trei ani, la doi ani ca să rămână în continuare în Incubatorul de Afaceri? Aveți firme care au intrat în insolvență și nu au plătit datoriile și nu ați recuperat niciun ban? De zeci de milioane de lei? De-a lungul timpului, nu dumneavoastră personal, ci Locativa. Sunt lucrări fără autorizație acolo? Cam astea sunt prostiile, dacă mă provocați. Le vom corecta. Nu am nimic personal cu dumneavoastră, cu familia dumneavoastră. Acum vreau o clădire pentru municipiul Botoșani, pe care nu o iau pe persoană fizică. Solicitarea e să rămână în administrarea Primăriei, oricine ar fi primar”, a explicat Andrei.

Directorul companiei Locativa a evaluat declarația edilului din perspectivă electorală, menționând că preocupările actualului primar sunt „răfuielile personale”.

Se face numărătoarea inversă și vor fi alegeri. Dacă îmi vorbiți despre familie, chiar nu pot să tac. Toate contractele sunt în regulă și se plătesc cele mai mari chirii, pentru că toată lumea avem dreptul să facem ceva acolo. Hai să ne ocupăm de Teatru, că a trecut un an și jumătate și a fost suficient timp să vedem ce face și noul primar. Deci nu ne ocupăm de problemele municipiului, de Teatru, de cele 80 de milioane de euro pierdut pe proiectul de tramvaie. Nu vă ocupați de lucruri absolut serioase, vă ocupați de răfuieli personale. Eu v-am mai spus o dată: ori eu, ori dumneavoastră, oricare am fi câștigat alegerile din 2020, gândiți-vă că ați câștigat cu 10% din voturile botoșănenilor, iar eu la fel câștigam, ceea ce e un mare semn de întrebare”, a conchis Cătălin Flutur.

Proiectul de hotărâre care a provocat dispute în ultimele două ședințe ale Consiliului Local a fost adoptat, ca urmare a majorității formate din grupul PSD și viceprimarul Liviu Toma.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta