Epopeea tramvaielor. Cum pasează eșecul fostul și actualul primar (video)

Epopeea tramvaielor. Cum pasează eșecul fostul și actualul primar (video)

Propunerea municipalității privind achiziția unui număr de 11 autobuze electrice, care ar urma să asigure transportul public pe traseele 101 și 102, a fost aprobată, miercuri, de Consiliul Local (CL). Dezbaterea pe marginea subiectului a fost politizată, eșecul implementării proiectului de reabilitare a infrastructurii de tramvai fiind pasat între fosta și actuala conducere a Primăriei.

Actul normativ supus votului CL prevede accesarea unei finanțări de peste 4,47 milioane de euro pentru cumpărarea mijloacelor ecologice. Acestea vor îmbogăți parcul auto al companiei Eltrans SA și sunt menite să înlocuiască actualele autobuze care circulă pe traseele 101 și 102, închiriate într-un sistem de leasing operațional. De asemenea, se vor amenaja 4 stații de încărcare rapide și 11 stații de încărcare standard, valoarea totală a proiectului depășind 5,3 milioane de euro.

Acestui demers se adaugă proiecte vizând implementarea de automate de emitere tichete călătorii sau încărcare carduri, software și hardware, sisteme supraveghere video, în valoare de 1,075 milioane de euro, și înființarea a trei trasee de transport public cu mijloace alternative, pe o lungime de 11 kilometri, lucrări în sumă de 1,8 milioane de euro.

„Banii ăștia vin moca, nu trebuie să fie nici măcar deștepți să scrie proiecte”

Municipalitatea depune documentațiile spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„În momentul în care am luat deciziile pe respectivul plan, care este clar că trebuie reactualizat, reavizat, nu exista acest PNRR. Noi am găsit acum o scăpare, să introducem în acest PNRR ulterior, nici măcar nu ne gândeam că va exista acest plan și ni se vor da niște bani. (...) Municipiile reședință de județ, prin acest PNRR, nu trebuie să facă nimic, nu trebuie să fie nici măcar deștepți să scrie proiecte. Primesc 9 milioane de euro moca”, a spus fostul primar Cătălin Flutur.

El și-a întrebat colegii din plenul CL dacă au cunoștință despre existența unei alte localități din România care să fi refuzat implementarea unui proiect cu finanțare europeană consistentă.

„Ai zeci de milioane de euro în mână și spui - nu, noi nu facem. Dar alții cum au făcut? Întreb. Toți se lovesc de probleme, cu timpii în primul rând, dar am văzut zeci de proiecte care s-au fazat. A fost covid în toată țara, nu numai la Botoșani. Găsim soluții. Ceva îmi scapă, de ce suntem noi singurii care nu putem?”, s-a adresat Flutur consilierilor.

Cosmin Andrei a răspuns că „mai sunt și alte municipalități care au probleme”, susținând că adevăratele dileme sunt reprezentate de modalitatea în care au fost întocmite documentațiile proiectului anterior obținerii finanțării.

„Riscul foarte mare este să rambursăm banii pe care i-am cheltuit până în decembrie 2023, în situația în care nu avem licitație astăzi. Nu avem proiect tehnic și aș putea să vă întreb de ce nu avem proiect tehnic. De ce a fost luată decizia să facem proiectare plus execuție, de ce nu s-a scos separat proiectul tehnic pe care să-l reactualizăm, să avem niște valori, acestea sunt întrebările. Celelalte municipalități la care faceți referire poate au fost mai abile, iar de la momentul semnării contractului de finanțare, au scos la licitație proiectările și au început să cheltuiască bani, și-au asumat faptul că pun din bugetul local cofinanțarea”, a arătat Andrei.

El a explicat apoi că rambursarea fondurilor europene și acoperirea cofinanțării înseamnă blocarea și falimentarea instituțiilor publice locale ale orașului.

„Aveați o majoritate de netăgăduit”

Cătălin Flutur a replicat că deciziile respective au fost adoptate de Consiliul Local, unde grupul PSD deținea majoritatea.

„Dacă m-ați fi întrebat, într-adevăr, în noiembrie 2020 sau decembrie, spuneam că nu știu. Dumneavoastră mă întrebați după un an și jumătate de ce nu s-a făcut proiectarea separată. Nu știu de ce să vă spun, asta a fost opțiunea mea, dar a fost prin votul în unanimitate a tuturor consilierilor locali. Voturi repetate în 2019, 2020 și 2018. Dvs făceați parte din acel consiliu local, erați viceprimar. Aveați o majoritate de netăgăduit în Consiliul Local. Și ați votat acest proiect că se va face cu proiectare și execuție la un loc, iar acum mă întrebați pe mine de ce am ajuns în impasul ăsta? Și nu luăm 80 de milioane de euro.

Și cine v-a dat informația că Ministerul Dezvoltării nu a făcut licitația pentru tramvaie? Eu știu că nu numai a fost făcută și adjudecată. Primele orașe din lotul în care este și Botoșaniul deja începe să primească tramvaie. Le vom primi și noi. Eu nu am o problemă cu PNRR-ul să luăm autobuzele electrice. Am mai avut această posibilitate în 2014 și nu ne-am mișcat. Când Suceava a luat nu știu câte 20 sau 30 de microbuze electrice, noi atunci de ce nu ne-am mișcat. Avem acum o șansă. De ce nu o facem?”, a spus liberalul.

„Proiectul nostru a stat trei ani în sertarele unui minister”

El a sugerat că unele motive ale întârzierii unor etape ale proiectului au ținut de factorul politic, relatând dificultăți pe care le-a întâmpinat în încercarea de a atrage fonduri europene.

„Proiectul nostru pentru linia de tramvai a stat trei ani în sertarele unui minister condus de un anumit ministru. În 2020 când a venit ministrul ăla de la Focșani, am reușit și am semnat”, a spus Flutur.

De asemenea, primarul Cosmin Andrei a argumentat că infrastructura de tramvai nu mai corespunde nevoilor cetățenilor din municipiu, anunțând că licitația pentru elaborarea următorului Plan de Mobilitate Urbană în Botoșani (PMUB), cuprins în strategia de dezvoltare, a fost deja atribuită.

„Atunci când au fost gândite, în anii 1990, (n.r.: tramvaiele) deserveau alte fabrici și uzine din zona industrială, care astăzi nu mai există. Astea sunt realitățile, cea mai mare fabrică are 1.000 de angajați, care ajung acolo cu diverse modalități”, a spus edilul.

Potrivit acestuia, actualul PMUB este valabil până în anul 2023, iar pentru următorul exercițiu, acest document programatic este necesar pentru înscrierea proiectelor de infrastructură rutieră în Programul Operațional Regional și Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă.

Cătălin Flutur a amintit, în schimb, despre organizarea unei dezbateri publice pe tema implementării proiectului de reabilitare a infrastructurii de tramvai.

„Noi am dat o hotărâre de Consiliu și am spus să facem o dezbatere publică, de parcă nu am mai făcut. Cinci luni a stat povestea asta cu gândul că poate o să mai fie voturi. Noi nu am organizat-o pe aia pe care dumneavoastră ne-ați cerut votul și am adunat toată lumea aici, pentru o dezbatere publică: Vrem sau nu tramvaie? Deci, o dată că nu am mai făcut-o, iar acum că dom-le nu sunt bani, de acord”, a afirmat consilierul liberal.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta