VIDEO: S-au semnat contractele de proiectare pentru modernizarea a cinci drumuri județene, proiecte care însumează 33 de milioane de euro

VIDEO: S-au semnat contractele de proiectare pentru modernizarea a cinci drumuri județene, proiecte care însumează 33 de milioane de euro

Președintele Consiliului Județean (CJ), Doina Federovici, a semnat, luni, contractele privind realizarea documentațiilor tehnico-economice pentru modernizarea a cinci drumuri județene, care sunt încă de piatră și totalizează peste 36 de kilometri. Demersul deschide calea unor proiecte de peste 33 de milioane de euro, care vor fi finanțate prin Programul „Anghel Saligny”.

Contractele de proiectare vizează: DJ 294A Avrămeni – Panaitoaia – Dimitrie Cantemir – DN 24C (7,8 km), DJ 293A, Coțușca – Viișoara (6 km), DJ 291K, Lozna – Călinești – DN 29C – Talpa (7,2 km), DJ 294C, Borolea – Hănești (5,5 km) și DJ 291 D, Oroftiana; Baranca – Bajura (10 km).

„Cele cinci drumuri pentru care semnăm astăzi contractele de proiectare sunt din toate regiunile județului și, așa cum am demonstrat în prima parte a mandatului, trec prin comune conduse de primari din toate partidele, pentru că dezideratul nostru este să dezvoltăm județul în integralitatea sa. Sperăm ca la eforturile noastre să se alături toți oamenii politici, să ne sprijine când este cazul și să înțeleagă faptul că Botoșaniul are nevoie de investiții, iar prioritare sunt cele de infrastructură, pentru că aceasta asigură căile de acces și dezvoltarea unitară a întregului județ. Numai așa putem recupera decalajele față de celelalte regiuni ale țării”, a declarat Doina Federovici.

Potrivit oficialului, aceste proiecte tehnice vor fi puse în operă prin accesarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, în cadrul căruia Consiliul Județean Botoșani a depus 11 cereri de finanțare.

DJ 294A Avrămeni – Panaitoaia – Dimitrie Cantemir – DN24C are o lungime de 7,81 km și unește comuna Avrămeni de DN24C în apropiere de Mitoc. Societatea care a câștigat proiectarea este DRU PO SRL Suceava, iar valoarea proiectului tehnic este de 141.610 lei. Modernizarea acestui drum este estimată la 41,6 milioane de lei, adică peste 8 milioane de euro. Tronsonul face legătură între drumurile naționale DN29 și DN24C, porțiunea care urmează a fi finanțată fiind cea care a mai rămas de piatră.

DJ 293A, Coțușca – Viișoara are o lungime de 6 km și unește comuna Coțușca de comuna Viișoara. Societatea care a câștigat proiectarea este Nordic Vision SRL Iași, iar valoarea proiectului tehnic este de 142.800 de lei. Modernizarea tronsonului este estimată la 23,5 milioane de lei, adică peste 4,7 milioane de euro.

„Prin punerea în operă a acestui sector de drum se va viabiliza întregul drum județean DJ293A de la DN29A  și până la Coțușca, scurtând cu aproximativ 10 kilometri distanța până la orașul Darabani, respectiv municipiul Dorohoi. Se va realiza un drum strategic în Nordul județului care să faciliteze și traficul rutier din zonă, în condițiile în care drumul județean DJ282 asigură și accesul către Punctul Vamal Rădăuți-Prut. De asemenea, drumul are conexiune cu noul Drum al Vămii, continuarea Drumului Strategic, parte a TEN-T”, a explicat Doina Federovici.

DJ 291K, Lozna – Călinești – DN 29C – Talpa are o lungime de 7,22 km. Primul tronson are originea la intersecția DJ291K cu DJ291B din comuna Lozna și se termina la intersecția cu DN29 (Călinești), iar al doilea tronson are ca punct de plecare intersecția cu DN29, având finalul în intravilanul satului Talpa din comuna Cândești. Societatea care a câștigat proiectarea este Nordic Vision SRL Iași, iar valoarea proiectului tehnic este de 166.600 de lei. Modernizarea acestuia este estimată la 26,7 milioane de lei, echivalentul sumei de 5,3 milioane de euro.

„Drumul asigură conectivitatea comunei Lozna de drumul național DN29C care reprezintă o deschidere a județului Botoșani spre comerțul exterior, deoarece această axă rutieră face legătura cu una dintre cele mai importante porți de intrare și ieșire în sau din UE, Punctul Vamal de la Siret”, a precizat președintele CJ Botoșani.

DJ 294C, Borolea – Hănești are o lungime de 5,5 km și asigură conectivitatea între comunele Hănești și Manoleasa. Societatea care a câștigat proiectarea este Different Action SRL Jibou, iar valoarea proiectului tehnic este de 148.783 de lei. Modernizarea drumului este estimată la 33,85 milioane de lei, adică aproximativ 6,8 milioane de euro.

„Modernizarea acestei porțiuni de drum va deschide traficul în această zonă a județului facilitând accesul între Drumul Strategic și cele două drumuri naționale din apropiere DN29, respectiv DN24C”, a spus lidera CJ.

DJ291 D, Oroftiana; Baranca – Bajura are o lungime de 10,08 km și asigură conectivitatea între comunele Suharău – Hudești – Darabani. Societatea care a câștigat proiectarea este Different Action SRL Jibou, iar valoarea proiectului tehnic este de 150.358 de lei. Modernizarea drumului este estimată la 40,2 milioane de lei, însemnând peste 8 milioane de euro.

„Prin modernizarea acestor două sectoare de drum județean se va asigura conectivitatea celor mai nordice comunități din județ, în care accesul este destul de greoi. DJ291D leagă Baranca, Bajura și Oroftiana de DN29A chiar în apropiere de Darabani, cel mai nordic oraș al țării”, a afirmat Doina Federovici.

Toate aceste tronsoane sunt prevăzute cu sistem rutier echivalent cu cel al drumului național de care se leagă, în sensul că platforma drumului va fi de 8 metri, iar calea de rulare va avea 6 metri și două benzi de încadrare de câte 25 de centimetri. 

Valoarea celor cinci contracte este de peste 750.000 de lei inclusiv TVA, acestea deschizând calea unor proiecte de peste 33 de milioane de euro.

„Sunt un proiecte majore, generoase și care vor contribui din plin la dezvoltarea județului. Domnilor proiectanți, contractul pe care le semnați astăzi sunt la fel de important și pentru dumneavoastră ca și pentru noi și de aceea vrem să le tratați cu maximă seriozitate. Ne punem toată încrederea în dumneavoastră și avem speranța că vom reuși împreună să le ducem la bun sfârșit cu brio. Vrem să dați dovadă de seriozitate maximă, să faceți proiecte adaptate la realitatea din teren, pentru că vrem ca în final să iasă drumuri bune, de care să fim cu toții mândri peste ani.

De asemenea, vrem să respectați toate termenele de etapă și cele finale, chiar să le devansați dacă se poate, dar fără a pune în pericol calitatea proiectelor. Acesta este un aspect la care ținem foarte mult și cred că și dumneavoastră nu veți face rabat de la calitate pentru a nu vă păta cartea de vizită pe care v-ați construit-o prin lucrările pe care le-ați realizat până în prezent”, le-a transmis Doina Federovici proiectanților.

Președintele CJ a adăugat că intenționează să semneze ordinul de începere a lucrărilor săptămâna viitoare.

La semnarea celor cinci contracte au asistat și primarii unităților administrativ-teritoriale străbătute de aceste drumuri.

 

 

 

 

 

 

 



 

 

Spune-ne opinia ta