VIDEO: S-a semnat contractul de proiectare a Drumului „Vămii”, pentru care CJ vrea să atragă 40 de milioane de euro din fonduri europene

VIDEO: S-a semnat contractul de proiectare a Drumului „Vămii”, pentru care CJ vrea să atragă 40 de milioane de euro din fonduri europene

Președintele Consiliului Județean (CJ), Doina Federovici, a semnat, vineri, contractul privind realizarea documentației tehnico-economice pentru Drumul „Vămii”, adică întocmirea expertizelor tehnice, a studiului de fezabilitate completat cu elemente de DALI pentru obiective mixte de investiție, a proiectului tehnic, obținerea de avize, acorduri și autorizație, dar și asistența tehnică din partea proiectantului pe perioada realizării investiției. 

Valoarea contractului semnat vineri este de aproximativ 1,35 milioane de lei inclusiv TVA.

Drumul „Vămii”, mai exact Drumul Județean 282, leagă localitățile Hănești, Vlăsinești, Săveni, Drăgușeni, Coțușca, Rădăuți-Prut și asigură conectivitatea directă prin vama transnațională Rădăuți-Prut cu Republica Moldova. Prin acest proiect se vizează modernizarea a 48,829 kilometri prin intermediul unei finanțări de aproximativ 40 de milioane de euro din Programul Operațional Regional 2021-2027.

Firma care a câștigat licitația pentru realizarea documentației tehnice este Proiect Construct Regiunea Transilvania din Oradea.

„Contractul pe care-l semnăm astăzi are trei etape. În prima, care va dura trei luni, vor fi elaborate expertizele tehnice și studiul de fezabilitate completat cu elemente de DALI, iar în a doua, care va dura alte trei luni, se va elabora proiectul tehnic și se vor stabili detaliile de execuție. În baza acestei documentații se va putea obține finanțarea de 40 de milioane de euro prin POR pentru modernizarea drumului. Etapa a III-a va consta în asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pentru modernizarea Drumului Vămii și se va întinde pe perioada executării lucrărilor, adică pe încă 24 de luni”, a declarat Doina Federovici, într-o conferință de presă.

Oficialul a adăugat că proiectul este unul major, fiind un pas important pentru realizarea unei axe strategice între nordul și sudul județului, respectiv Vama Rădăuți-Prut și limita cu județul Iași. Prin Drumul „Vămii” se vor moderniza 7,5% din întreaga rețea de drumuri județene.

„Domnilor proiectanți, contractul pe care-l semnați astăzi este la fel de important și pentru dumneavoastră ca și pentru noi și de aceea vrem să-l tratați cu maximă seriozitate acest proiect. Ne punem toată încrederea în dumneavoastră și avem speranța că vom reuși împreună să-l ducem la bun sfârșit cu brio. Vrem să dați dovadă de seriozitate maximă, să faceți un proiect adaptat la realitatea din teren, pentru că vrem ca în final să iasă un drum bun, de care să fim cu toții mândri peste ani.

De asemenea, vrem să respectați toate termenele de etapă și cele finale, chiar să le devansați dacă se poate, dar fără a pune în pericol calitatea proiectului. Acesta este un aspect la care ținem foarte mult și cred că și dumneavoastră nu veți face rabat de la calitate pentru a nu vă păta cartea de vizită pe care v-ați construit-o prin lucrările pe care le-ați realizat până în prezent. Intenția noastră este să semnăm săptămâna viitoare ordinul de începere a lucrărilor, pentru că nu avem și nu aveți nicio zi de pierdut!”, s-a adresat Doina Federovici reprezentantului companiei.

„Este un drum de maximă importanță, ne luăm angajamentul să nu dezamăgim. Vom face tot posibilul să fie cele mai bune condiții să călătoriți din nordul județului până în partea opusă”, a spus Gabriel Mirghiș, administratorul Proiect Construct Regiunea Transilvania, aducând apoi cuvinte de laudă față de președintele CJ Botoșani.

Semnarea contractului de proiectare a fost făcută în prezența întregii echipe de proiect din cadrul Consiliului Județean.

 

 




 

 

Spune-ne opinia ta