După o săptămână de la debutul recensământului online, doar în județul Botoșani s-au autorecenzat mai mult de 6 procente din gospodării, scrie Ziarul Adevărul.
Autorecenzarea decurge mai lent decât și-ar dori autoritățile. Brașovul este al doilea județ din țară în ce privește numărul de autorecenzări efectuate, după Botoșani, însă totalul gospodăriilor pentru care s-au făcut autorecenzări este mult sub așteptări.
„Brașovul este pe locul al doilea din țară, după Botoșani, în ce privește procentul de autorecenzări și înainte de Ilfov și municipiul București. Dacă Botoșaniul a depășit 6%, Brașovul este la 5,9%. Nu este, totuși, un motiv de laudă, deoarece foarte puțini români au ales să se autorecenzeze. Sperăm că a fost doar o primă săptămână în care oamenii au aşteptat să afle cum este procesul şi se vor autorecenza mai mulţi de acum”, a declarat Ion Popescu, director Direcției Județene de Statistică (DJS) din Brașov.
Unii dintre braşoveni au apelat şi la autorecenzarea asistată, chiar la sediul Direcției Județene de Statistică (DJS) din Braşov.
„Cele mai multe probleme sunt semnalate pe reţelele sociale. Se vehiculează diverse idei false cum că datele ar fi utilizate în anumite scopuri. Nu este nimic adevărat, deoarece autorităţile nu au nevoie, de exemplu, să cunoască CNP-ul cuiva, din moment ce acesta a fost generat de autorităţi! Au fost şi câteva persoane care au început să se autorecenzeze şi nu au reuşit să încheie singure procesul. Chiar la sediul instituţiei noastre au venit mai mulţi braşoveni care au dorit să se autorecenzeze”, a adăugat Ion Popescu.
Autorecenzarea se desfăşoară timp de două luni, până la jumătatea lui mai. Cei care nu se autorecenzează în acest interval de timp vor fi vizitaţi acasă de un recenzor în ultima etapă a recensământului, care va dura tot două luni. Cei care se autorecenzează - în intervalul 14 martie – 15 mai 2022 – vor primi o zi liberă.