Sute de fermieri pierd subvențiile de la APIA în acest an, din cauza incendierii resturilor vegetale de pe propriile terenuri

Sute de fermieri pierd subvențiile de la APIA în acest an, din cauza incendierii resturilor vegetale de pe propriile terenuri

Sute de fermieri pierd subvențiile de la APIA în acest an. Agricultorii care se află în această situație extrem de problematică sunt aceia care și-au incendiat terenurile pentru a le curăța de resturi vegetative, scrie agrointel.ro.

În urma acțiunilor lor, acești fermieri riscă să nu mai obțină subvenția pe suprafață acordată de Uniunea Europeană prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Potrivit sursei citate, este situația în care se află peste 100 de fermieri din județul Harghita, care au fost identificați într-o singură săptămână de specialiștii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Situația este similară și la nivelul altor județe, așa că numărul total al fermierilor scoși de la plată depășește câteva sute.

Aceștia vor pierde subvenția pe suprafață acordată de Uniunea Europeană, fenomenul incendierilor luând proporții în această perioadă, potrivit agerpres.ro.

Controalele continuă, iar repercusiunile nu vor întârzia să apară a declarat directorul APIA Harghita, Haschi Andras, care a avertizat că toți cei care vor fi depistați că își curăță prin incendiere terenurile de vegetație uscată, vor rămâne fără subvenție pentru întreaga suprafață solicitată.

„Față de anii trecuți, în această perioadă, nu știu ce se întâmplă, dar totul arde. Niciodată nu s-a întâmplat ca terenurile agricole să ardă în măsura în care ard acum. (…) Trebuie știut că niciodată nu am fost atât de drastici cum suntem anul acesta. Dacă, până acum, nu pot să spun că nu erau luate treburile atât de serios, dar acum nu mai iertăm pe absolut nimeni. Fermierii nu vor primi niciun leu subvenţie în cazul în care sunt prinşi că şi-au ars terenul. Nu vorbim de terenul care este incendiat. Dacă are şi o sută de hectare şi respectivul fermier şi-a incendiat cinci metri pătraţi, nu va primi niciun leu subvenţie. Este inacceptabil ce se întâmplă în momentul de faţă, ard sute de hectare, zilnic, nu se poate ca cultivarea unui teren să fie rezolvată cu un chibrit. Avem peste 20 de oameni în teren care, în momentul în care găsesc scrum pe un anumit teren, fermierul respectiv este tăiat în totalitate de la subvenție”, a menționat șeful APIA Harghita.

APIA Harghita a primit 21 de notificări de terenuri incendiate într-o singură zi, luni – 22 martie

Haschi Andras a mai spus că există un protocol încheiat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Garda de Mediu, prin care APIA este anunțată dacă un anumit teren a fost incendiat, doar în cursul zilei de luni fiind primite 21 de astfel de notificări.

Potrivit directorului APIA Harghita, în doar o săptămână au fost identificați peste100 de fermieri, iar numărul creşte în fiecare zi.

„Noi putem să sancționăm pe cineva care solicită subvenţie pe terenurile respective. (…) În ultima săptămână sunt peste o sută de fermieri care au fost identificaţi şi zilnic se adaugă cel puţin zece la acest număr. (…) Mesajul nostru este să termine cu arderile, pentru că nu vor scăpa! Să nu creadă că dacă fac asta în întuneric sau oricând, sau în weekend sau duminică după masă, niciunul nu va scăpa, niciunul nu va primi niciun leu”, a arătat şeful APIA Harghita.

Deși astfel de situații erau raportate și în alți ani, în 2022 numărul terenurilor incendiate este foarte mare.

„Sigur, întotdeauna au fost cazuri, în fiecare an am avut în jur o sută de fermieri care şi-au pierdut subvenţia, distribuiţi pe tot judeţul, dar anul acesta într-o singură săptămână au fost o sută. E ceva nemaivăzut înainte”, a concluzionat Haschi Andras.

Incendierea terenului distruge fauna și flora înconjurătoare, iar focul se poate extinde la zonele locuite și păduri.

La rândul său, directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a arătat că incendierea terenurilor pentru a le curăţa de resturile de vegetaţie uscată este păgubitoare pentru fauna, flora locală şi pentru microorganisme.

„Având în vedere că este primăvară şi vegetaţia porneşte, o dată cu încălzirea vremii, apex-ul, vârful de creştere al plantelor este ars şi o să aibă ca rezultat întârzierea în vegetaţie (…). Microorganismele care au iernat în stratul superior al solului sunt arse şi acestea sunt importante pentru că consumă vegetaţia uscată şi au o activitate intensă microbiologică”, a punctat Romfeld Zsolt.

Și directorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Harghita, Demeter László, a precizat, că prin incendiere este distrusă fauna „care nu este atât de mobilă precum păsările sau mamiferele mari”, dar există situaţii în care sunt în pericol şi animalele mari, mai ales în cazul incendiilor de amploare, în zonele umede, cu vegetaţie înaltă.

Tot în aceste zone, unde este incendiată vegetația înaltă, este distrus locul de cuibărit din acel sezon al numeroaselor specii de păsări, inclusiv protejate.

Demeter László a subliniat că dacă incendiile se extind la păduri, se produc pagube economice şi ecologice importante, iar în zonele Gheorgheni şi Ciuc, unde sunt turbării, există riscul ca turba să se aprindă, astfel de incendii fiind extrem de greu de stins şi provocând poluarea aerului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
99

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1314

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
448

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...