VIDEO: Proiectul privind eliminarea dalelor cu șine de tramvai de pe Primăverii, respins de Consiliul Local

VIDEO: Proiectul privind eliminarea dalelor cu șine de tramvai de pe Primăverii, respins de Consiliul Local

Propunerea privind reabilitarea străzii Primăverii, din municipiul Botoșani, a fost respinsă de Consiliul Local (CL), întruniți miercuri în ședință extraordinară. Proiectul de hotărâre privind îndepărtarea dalelor cu șine de tramvai de pe tronson a fost susținut de zece membri ai deliberativului, număr insuficient pentru a fi adoptat.

Inițiativa a fost agreată de cei nouă consilieri social-democrați prezenți și de viceprimarul Liviu Toma, reprezentantul Pro România în cadrul CL, însă a fost dezavuată de liberalii Eugen Țurcanu și Maricel Maxim. Ceilalți șase aleși PNL și cei doi membri USR și-au exprimat abținerea. De menționat este că nu au participat la ședință viceprimarul PSD Bogdan Buhăianu și colegul Marian Murariu, care ar fi înclinat decisiv balanța în favoarea adoptării proiectului.

Ulterior supunerii la vot, primarul Cosmin Andrei le-a solicitat explicații consilierilor care s-au opus aprobării actului normativ.

„Vă cer explicaţii pentru votul împotrivă pentru că vă obligă conştiinţa să motivaţi un vot împotrivă. Proiectul pentru tramvai este serios afectat pentru că avem creşteri foarte mari ale preţurilor pentru că acest proiect a stat un an de zile în sertarul domnului Flutur, nu s-a întâmplat nimic şi atunci când am organizat licitaţiile sumele au fost prea mici, nu am avut ofertanţi. La negocierea directă pe care am avut-o cu firmele, a reieşit o valoare foarte mare de 60 de milioane de lei, valoare pe care trebuie să o creştem dacă organizăm o altă licitaţie şi nu mai avem timp să implementăm acest proiect fără a risca corecţii financiare”, a spus Cosmin Andrei.

E a reiterat că botoșănenii preferă asfaltarea arterelor afectate de căile de rulare a tramvaielor și punerea în circulație a unor autobuze electrice pe traseele 101 și 102. Potrivit edilului, construcția propusă pentru dezafectare se află într-o stare avansată de degradare, cu o durată de utilizare cu mult depășită. Menținerea acesteia în funcțiune nu se mai justifică și pune în pericol circulația rutieră, ținând cont că nu ar mai putea fi folosită nici pentru activitățile de transport public de persoane cu tramvaiul.

„Trebuie să luăm măsuri urgente, acolo unde avem această infrastructură afectată, avem fotografii, avem procese cu cei care și-au stricat mașinile și am spus că vreau să asfalteze strada Primăverii, În paralel am depus proiecte pentru accesarea fondurilor europene să achiziționăm autobuze electrice, dar aveam nevoie de votul dumneavoastră. Dacă nu ați votat astăzi, eu voi spune botoșănenilor de ce nu facem strada Primăverii”, a mai spus Cosmin Andrei.

Consilierul liberal Cătălina Lupașcu a explicat că nu susține propunerea întrucât așteptările sale în ceea ce privește dezvoltarea orașului nu corespund cu inițiativele primarului.

„Nu am votat acest proiect pentru strada Primăverii, având în vedere că încă mai sperăm ca dumneavoastră să reuşiţi să faceţi ceva pentru municipiul Botoşani, respectiv nişte proiecte mari şi nu doar nişte lucruri aproape nesemnificative. Eu nu aş vrea să vă aduc aminte, apropo de proiectele câştigate de dumneavoastră, că parcă la două – trei zile de la venirea în primărie aţi spus că veţi da tablete la toţi copiii din municipiu”, a spus ea.

Pe de altă parte, consilierul USR Raluca Curelariu a motivat că abținerea este o urmare a întârzierii cu care proiectul de hotărâre a fost publicat pe site-ul Primăriei spre consultare.

„Cât timp aveți pretenția de la colegii consilieri să-și ia informațiile din presă, atunci vă puteți aștepta să nu putem vota anumite proiecte. Aveam așteptare de la dumneavoastră să informați acest consiliu referitor la stadiul ambelor proiecte majore pentru oraș și nu să ne puneți să așteptăm conferințele de presă și informațiile de la colegii din presă, cărora le mulțumesc pe această cale. Știți foarte bine că nu prea votăm neinformat și în acest caz nu am putut vota un proiect pe care nu l-am înțeles. Nu am înțeles ce planuri aveți, nu am înțeles ce vreți să faceți în următorii ani. Când o să aveți bunul simţ şi decenţa faţă de acest consiliu, ales de botoşăneni, să ne informaţi corect şi la timp, vă garantez că veţi fi şi susţinut cu proiectele pe care le aveţi, atât timp cât vom înţelege ce vreţi să faceţi”, a afirmat Curelariu.

Cosmin Andrei va introduce din nou pe ordinea de zi a CL acest proiect de hotărâre.

„Domnii consilieri vor fi nevoiți să le explice botoșănenilor de ce au votat în această manieră. Prin dezafectarea acestor construcții, se vor putea repara și moderniza benzile de circulație de pe strada Primăverii și o parte din strada Sucevei. Avem procese cu posesorii de autoturisme care au ajuns în service-uri auto din cauza liniilor de tramvai, avem solicitările botoșănenilor care vor asfalt pe strada Primăverii. Nu voi renunța la acest demers. Voi reveni cu acest proiect într-o viitoare ședință de Consiliu Local, cu așteptări în ce-i privește pe colegii consilieri locali să fie constructivi și să nu dea dovadă de rea credință”, a precizat ulterior primarul Cosmin Andrei.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta