Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) obligă Primăria municipiului Botoșani să achite datorii în cuantum de 79 de milioane de lei, adică aproximativ 14 milioane de euro, lichidatorului judiciar al fostei societăți Termica, sentința magistraților fiind definitivă, a anunțat miercuri primarul Cosmin Andrei.
„A fost ultima cale de atac pe care am avut-o și trebuie să plătim această sumă, o sumă imensă pentru bugetul municipiului Botoșani, care reprezintă o adevărată provocare pe care voi încerca să o rezolv”, a afirmat edilul.
Potrivit acestuia, plata trasată în sarcina municipalității este justificată de invocarea lipsei de valoare a unor bunuri cu care Primăria a garantat pentru a acoperi o parte din datorie.
„Motivul principal îl constituie transferul unor bunuri la momentul respectiv din patrimoniul public în patrimoniul societății Termica, societate care a fost urmărită, executată și apoi lichidatorul a motivat faptul că acele bunuri nu mai pot fi valorificate, s-a cerut echivalentul bunurilor în bani și am pierdut procesul. Trebuie să plătim această sumă”, a spus Andrei.
El a explicat că datoria se compune din obligații de plată în cuantum de 46 de milioane de lei și accesorii în valoare de 32,8 milioane de lei, precizând că Ministerul Finanțelor este cel mai important creditor pentru această datorie, putând asigura 94% din sumă.
„O greșeală care a condus la această situație se referă la bunurile care au fost evaluate greșit, de la o factură de 1,5 milioane de lei s-a ajuns la 40 milioane de lei pentru că s-a constituit la nivelul municipiului Botoșani, și domnul Flutur trebuie să răspundă de ce s-a constituit așa, o comisie de negociere în loc să se facă o evaluare a bunurilor pe baza unui raport de evaluare sau diminuarea capitalului social și de tragere a aportului în natură s-a făcut această comisie de negociere care a evaluat bunurile într-un mod nepotrivit, astfel încât lichidatorul atunci când s-a îndreptat împotriva noastră”, a arătat primarul municipiului Botoșani.
Acesta întreprinde demersuri pentru obținerea unui sprijin financiar din partea Guvernului, din fondul de rezervă, urmând să poarte discuții cu ministrul Finanțelor pe această temă.
„Creditorul principal - Direcția Generală a Finanțelor Publice Botoșani și statul român, prin Ministerul Finanțelor, cu sume reprezentând procente de 54,3%, respectiv 40,20%, restul creditorilor au valori foarte mici. (...) Am făcut demersuri pentru a rezolva această problemă şi am iniţiat o notă de fundamentare pentru un proiect de hotărâre pentru a primi sprijin de la Guvern, din fondul de rezervă al Guvernului, dar nu pot spune dacă vom primi sau nu”, a mai spus Cosmin Andrei.
Primarul susține că poate solicita cel mult o cercetare administrativă pentru stabilirea persoanelor care poartă culpa generării prejudiciului.
În 2010, Termica SA, acumulase datorii de 120 de milioane de lei, motiv pentru care a fost închisă, iar Primăria a transferat patrimoniul companiei Modern Calor. În 2011, lichidatorul Termica, Constantin Dascălu, a dat în judecată municipalitatea, susținând că patrimoniul societății falimentate a fost subevaluat.