Viceprimarul Liviu Toma militează pentru instituirea sensului unic pe mai multe străzi. „Să găsim variante”

Viceprimarul Liviu Toma militează pentru instituirea sensului unic pe mai multe străzi. „Să găsim variante”

Viceprimarul municipiului Botoșani Liviu Toma militează pentru instituirea caracterului de circulație în sens unic pe mai multe străzi din oraș, măsură care decongestionează traficul și permite crearea unor noi locuri de parcare.

Oficialul susține că există mai multe avantaje privind acest regim rutier. Printre efecte s-ar număra reducerea riscului de accidente, diminuarea poluării și estomparea disconfortului fonic, întrucât „de cele mai multe ori, când se intersectează mașinile, unul tot claxonează”.

„Îmi doresc foarte mult să facem o analiză și să găsim o stradă pe care se impune instituirea sensului unic. Și să vedem dacă dă roade sau nu. Dar eu cred că dă roade, pentru că pe strada respectivă se va circula, iar toți cei care locuiesc acolo vor avea, cu ocazia asta, loc să-ți parcheze mașinile. Nu vorbim despre zonele aglomerate, dar se poate. Dădeam ca exemplu strada Iuliu Maniu. După ce s-a reabilitat, nimeni nu mai ține mașina în curte, o lasă în stradă, și pe stânga, și pe dreapta. E o problemă. Acolo, din punctul meu de vedere trebuie instituit sens unic. Având în vedere că sunt la distanțe mai mici de 100 de metri de străzile principale, cred că niciun șofer din Botoșani nu este deranjat de faptul că merge 100 de metri în plus cu mașina, dar circulă. Iar asta înseamnă și o poluare mai mică. Și chiar se reduce disconfortul sonor, pentru că de cele mai multe ori, când se intersectează mașinile, unul tot claxonează, tot e iritat. E mai mic și riscul de accidente”, a explicat Liviu Toma.

Edilul vizează arterele intens circulate, menționând că pot fi încercate mai multe variante, până la stabilirea unei formule optime a circulației în municipiu.

„Am învățat de-a lungul timpului, indiferent pe ce poziție m-am aflat, că trebuie să găsesc variante. Așa și aici, să găsim variante, măcar să încercăm. Să alegem o stradă, în zonă centrală, una care leagă Calea Națională cu Bulevardul Mihai Eminescu și să vedem: e mai bine sau nu e mai bine? Mă refer la o stradă care e aglomerată, pe care se circulă foarte greu. Aș vedea ca strada Cuza Vodă să fie cu sens unic să fie de la giratoriu până în capăt la Laurian. Cu mașina nu e nicio problemă dacă înconjori un kilometru, măcar circuli”, a continuat viceprimarul.

El a adăugat că structura decizională pentru sistematizarea traficului local își poate îmbunătăți activitatea.

„Comisia de sistematizare se poate întruni în fiecare zi, nu știu dacă trebuie să lăsăm să treacă o lună sau două pentru a avea aceste întâlniri. Și de ce să nu facem și o informare a Consiliului Local cu privire la activitatea comisiei? Că așa, dăm o declarație în ianuarie și trece anul. Aș vrea să văd niște rezultate”, a spus Toma.

Acesta intenționează să participe la următoarea întrunire a Comisiei, pentru a propune extinderea rețelei de drumuri publice cu sens unic. Colectivul este format din reprezentanți ai Consiliului Local, un polițist local, un membru desemnat de Direcția de Edilitare a Primăriei și un angajat al Poliției Municipiului Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta