Depozitul de deșeuri din Stăuceni creează noi proleme administrației județene. Expertiza specialiștilor arată că există o amenințare iminentă de prejudiciere a zonei limitrofe, inclusiv prin contaminarea apelor subterane și de suprafață cu levigat, ca urmare a alunecărilor de teren. A fost aprobată o investiție în regim de urgență pentru consolidarea amplasamentului.
Potrivit unui raport înaintat Consiliului Județean (CJ), eroziunile de teren din adâncime, între -11 și -15 metri, afectează celula de depozitare. Fenomenul este accelerat de precipitații abundente și scurgeri de pe versanți aflați în apropiere.
Prin urmare, CJ a dat undă verde, miercuri, unor lucrări de intervenție în primă urgență pentru consolidarea și punerea în siguranță a depozitului din cadrul Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CIMD) din Stăuceni. Conform proiectului de hotărâre, se impune „adoptarea de acțiuni și măsuri cu caracter pro-activ în perioada pre-dezastru, pentru evitarea distrugerii bunurilor publice ale județului, singurul depozit ecologic regional”. Totodată, investiția este necesară pentru alinierea depozitului la normele ecologice europene.
Fără a avea caracter de urgență, pentru depozitul din Stăuceni sunt necesare lucrări de reabilitare și modernizare a sistemului de tratare a levigatului și a celui de gestionare a apelor uzate sau pluviale. Investițiile se impun atât pentru evitarea poluării mediului înconjurător, cât și pentru diminuarea riscului existent de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase, cauzat de funcționarea la capacitate a instalației de tratare, precizează specialiștii. De asemenea, modernizarea sistemului este o condiție de obținere a avizului Administrației Bazinale de Apă (ABA) din Iași.
Există fonduri pentru investiții în sistemul de management al deșeurilor
Alte investiții pe care Consiliul Județean le-a aprobat, pentru anul 2022, sunt reabilitarea și modernizarea stației de transfer deșeuri din Dorohoi, modernizarea sistemului de tratare levigat, pentru optimizarea proceselor tehnologice de tratare în cadrul stației de epurare existente, achiziționarea unor echipamente de monitorizare contaminare radioactivă și repararea digului estic, a platformei stației de tratare a levigatului și a digului nordic.
„Există posibilitatea de a solicita finanțare din garanția financiară de mediu pentru remedierea unor deficiențe de construcții apărute în timpul operării sau în vederea despăgubirii în caz de accidente determinate de activitatea depozitului de la AFM București, conform OG nr. 2/2021, ca urmare a constituirii acestei garanții”, precizează Iulian Micu, directorul executiv al Direcției de Servicii Publice din cadrul CJ Botoșani.
Conducerea departamentului arată că, la această dată, soldul fondului de rezervă este în sumă de 20.850.460,78 lei, adică 4.213.405,97 euro. Pentru anul 2022 se previzionează o sumă de 5.480.656,69 euro.
„Valoarea disponibilă pentru realizarea investițiilor propuse pentru anul 2022 este de 3.930.656,69 euro, față de un necesar de 3.930.280 euro, în condițiile în care există posibilitatea, conform prevederilor O.G. nr. 2/2021, ca suma de maximum 450.000 euro, planificată pentru Lucrări de intervenție pentru repararea digului estic, a platformei stației de tratare levigat și a digului nordic, să fie decontată de către AFM București din fondul specific garanție financiară de mediu. Menționăm că nivelul cotei de dezvoltare nu va suporta în perioada 2021-2022 nicio creștere a cuantumului valoric aprobat”, se mai arată în raportul Direcției de Servicii Publice.
Depozitul de deșeuri din Stăuceni este prima rampă ecologică din județ, construită din fonduri europene, costând peste 143 de milioane de lei. Lucrările au început în anul 2012 și s-au finalizat în 2014. Capacitatea depozitului este de 3 milioane de tone.