Edilii iau în calcul majorarea taxelor și impozitelor locale, pentru a face față scumpirilor

Creșterea masivă a prețului gigacaloriei, în urma unei decizii luate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), determină o majorare a costurilor termiei cu peste 60% în municipiul Botoșani, în cazul furnizării agentului în sistem integrat. Edilii iau în calcul indexarea taxelor și impozitelor locale pentru a face față scumpirii, în lipsa unui sprijin guvernamental.

În prezent, prețul gigacaloriei este de 403 lei, din care Primăria subvenționează 200 de lei. Raportat la un număr de aproximativ 10.000 de locuințe racordate la termia furnizată de Modern Calor, municipalitatea alocă, în acest sens, între 9 și 10 milioane de lei pe an. Cifrele preliminare arată că suma ar urma să se dubleze în 2022, pentru ca facturile clienților să nu fie afectate, iar o asemenea ajustare nu este fezabilă.

„Nu am finalizat calculele, dar un preț preliminar pentru gigacalorie este de 615 lei, de la 403 lei, preț total de producție, distribuție și furnizare, din care 200 de lei suportați de municipalitate și 203 lei plătiți de populație. Cu prețurile pe care le-am primit, discutăm despre o dublare a subvenției, anul viitor. În acest moment, plătim între 9 și 10 milioane de lei pe an, bani pe care nu avem de unde să-i găsim. Așteptăm un sprijin din partea Guvernului, am trimis solicitări. Ultima a fost pentru o sumă de 21 de milioane de lei, din care 7,2 milioane subvenție pentru plata gazului, pentru Modern Calor. Nu am primit niciun leu. Am făcut din nou această solicitare către Guvernul care este astăzi în funcție, privind partea pe care o poate asigura din subvenție”, a explicat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Edilul-șef așteaptă intervenția Guvernului, care ar putea scuti sume importante din bugetul local sau din soldul facturilor. Orizontul nu este însă optimist, deocamdată.

„Dacă populația ar trebui să suporte un preț de 400 de lei pe gigacalorie, este foarte greu de suportat. Așteptăm o intervenție a Guvernului și un calcul pe care să ni-l transmită Modern Calor și pe partea de furnizare, distribuție, astfel încât să avem prețul final. Nu aștept indexări foarte mari pe aceste două capitole. Și aștept actul normativ. Am transmis către Ministerul de Finanțe, Ministerul Dezvoltării, bineînțeles că am primit între timp răspunsuri negative. Ni s-a spus că nu pot suporta diferența, nu pot transfera sume către Primăria Botoșani. Există această intenție și așteptăm să vedem dacă se materializează, pentru că discutăm, la fel, despre o situație la nivel național”, a spus Cosmin Andrei.

Se pregătește majorarea taxelor și impozitelor locale

Creșterea prețurilor va afecta iminent nu doar populația, ci și bugetul alocat funcționării, având în vedere consumul aflat în administrarea autorităților locale. Mai departe, pentru a acoperi noile cheltuieli, este nevoie de o rectificare a sumei destinate investițiilor.

„Nu mai putem mări această subvenție, pentru că acest oraș are și alte nevoi. Avem iluminat public, prețul pentru energia electrică s-a mărit. Noi iluminăm acest oraș cu prețuri mai mari. Așa cum se previzionează pentru anul viitor vom avea nevoie de mai mulți bani. Mai mulți bani pentru transport, mai mulți bani pentru termie, mai mulți bani pentru iluminat, pentru lucrările din construcții, pentru că toți constructorii au cerut indexări. Așteptăm cu disperare un sprijin al Guvernului, pentru a putea continua investițiile din municipiul Botoșani, pentru a putea reduce decalajele cu alte zone ale țării, pentru a putea folosi fondurile europene”, a arătat primarul municipiului Botoșani.

Pentru a face față scumpirii, edilii și aparatul Direcției de Impozite și Taxe Locale (DITL) analizează majorarea contravalorii serviciilor publice, primul vizat fiind transportul în comun.

„Analizez acest aspect împreună cu colegii de la Direcția de Impozite și Taxe, pentru anumite ajustări. Pe  impozitul mijloacelor de transport, analizăm o indexare, să vedem dacă este în acord cu gradul de suportabilitate al populației, și intrăm cu un proiect zilele următoare, după ce am toate simulările. O să facem o analiză în perioada următoare, atunci când creionăm tot bugetul, pentru că toate nevoile noastre au fost date peste cap. Discutăm despre alte sume, suntem într-o dinamică extraordinare. Toate indexările care pot fi luate în calcul sunt în raport cu indicele de inflație, nu mai mult”, a afirmat Andrei.

În municipiul Botoșani funcționează una dintre cele mai moderne centrale electrice de termoficare (CET) din România, reabilitată și modernizată în 2011, cu fonduri europene, investiția depășind 45 de milioane de euro. Sistemul de furnizare a fost, de asemenea, îmbunătățit pe parcursul ultimilor ani, ceea ce reprezintă avantaj în astfel de situații.

„Sunt prețuri foarte mari față de municipiul Botoșani, sunt sisteme nereabilitate, la noi situația este un pic mai bună decât în celelalte zone, dar prețul pentru gaze naturale este la fel și populația va trebui să plătească mai mult, dacă nu avem acest sprijin al Guvernului, pentru că Primăria nu are bani pentru o subvenție mult mai mare”, a precizat primarul orașului.

 

Spune-ne opinia ta