Viceprimarul Liviu Toma, despre creșterea taxelor și impozitelor: „Este nevoie de o analiză, transparență și argumentare”

Viceprimarul Liviu Toma, despre creșterea taxelor și impozitelor: „Este nevoie de o analiză, transparență și argumentare”

Viceprimarul Liviu Toma spune că este nevoie de o analiză clară a factorilor care determină creșterea taxelor și impozitelor în municipiul Botoșani și că va susține majorarea doar în baza argumentelor. El atrage atenția asupra transparenței proiectului aflat în dezbatere publică.

„Constat la un an de mandat că există o presiune mai mare pe votul meu, deși cred că situația se va schimba, odată cu alierea marilor partide, și e posibil ca votul meu să nici nu mai conteze. Nu pot să spun în momentul de față dacă susțin o creștere a taxelor și impozitelor, pentru că problema trebuie studiată. Chiar dacă sunt inginer de profesie, va trebui să mă uit pe niște cifre, pe oportunitate. Este nevoie de o analiză bine făcută, să văd care sunt lipsurile, unde trebuie ajustat, care sunt serviciile care nu necesită suplimentarea veniturilor, pentru că există și partea de muncă manuală, care nu implică de regulă costuri mai mari. Evident, acolo unde cheltuielile au crescut, trebuie să vedem cu cât, de ce, dacă există și alte soluții. Și foarte important: să existe o dezbatere publică pe bune. Majorările trebuie să fie în acord cu puterea financiară a populației, e nevoie de transparență și argumentare”, susține edilul.

Oficialul declină existența unor condiționări privind conduita în Consiliul Local și consideră că are obligația morală de a fi corect față de toți colegii din deliberativ, indiferent de apartenența politică.

„Eu votez cu prioritate toate proiectele care sunt pentru cetățeni, nu cele care sunt oarecum ambalate politic. Primul beneficiar al proiectelor trebuie să fie cetățeanul. Am susținut proiectele care sunt pentru buna funcționare, am atribuții doar pe partea de funcționare, nu am și pe investiții. Cred în continuare că sunt un factor de stabilitate, pentru a menține un echilibru aici. Dacă am votat de aproape toți consilierii locali, trebuie să fiu corect față de toți. Am această obligație morală, aș putea spune. Susțin proiectele în interesul cetățeanului, dar nu pe cele antrenate într-o competiție pur politică. Din anumite puncte de vedere, unii îmi spuneau Toma necredinciosul, pentru că dacă nu studiez materialul, nu mă pronunț”, mai spune Liviu Toma.

Municipalitatea a lansat în dezbatere publică majorarea impozitelor pe construcții, terenuri și autoturisme, precum și a taxelor de folosință a spațiilor publice și de salubrizare, în urma unui studiu al specialiștilor Direcției de Impozite și Taxe Locale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Patru tineri răniți în urma unui accident rutier, la marginea orașului

Miercuri, 1 Decembrie 2021
1698

Patru tineri au fost răniți, miercuri seară, după ce autoturismul în care se aflau a lovit un cap de pod, pe strada Bucovina din municipiul Botoșani, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspect...

Doi poliţişti de frontieră au salvat o familie cu un bebeluş, din mijlocul flăcărilor (video)

Miercuri, 1 Decembrie 2021
1742

Doi poliţişti de frontieră din Botoșani au salvat o familie cu un bebeluş de numai câteva luni, din mijlocul unei case cuprinse de flăcări. Totul s-a petrecut luni...

Inspector școlar pentru minorități de mai bine de 13 ani, decorat cu „Meritul pentru învățământ”

Miercuri, 1 Decembrie 2021
1091

Un inspector școlar din Botoșani a fost decorat cu Ordinul „Meritul pentru învățământ”, în grad de Cavaler, miercuri, la Palatul Cotroceni.Este vorba despre...