CJ susține majorarea tarifelor Nova Apaserv fără votul grupului PNL (video)

CJ susține majorarea tarifelor Nova Apaserv fără votul grupului PNL (video)

Consiliul Județean (CJ) a aprobat, joi, majorarea tarifelor practicate de compania Nova Apaserv SA, fără votul liberalilor din plen.

Potrivit actului normativ adoptat, tariful metrului cub de apă potabilă va crește cu 8%, de la 5,26 la 5,69 lei, în vreme ce prețul unității de apă epurată va fi majorat cu 2%, de la 3,26 la 3,32 lei, inclusiv TVA, printr-o decizie ulterioară a Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Aqua Botoșani”. Modificarea este cauzată de augmentația costurilor de producție, în contextul dinamicii pieței energetice.

Proiectul de susținere a indexării tarifelor nu a fost votat de liberali, chiar dacă noile prețuri au fost avizate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

„Studiind acest proiect de hotărâre, pot spune că, chiar dacă majorarea prețului la apă, respectiv a tarifului la canalizare este avizată de organismul de reglementare, respectiv ANRSC și de către Consiliului de Administrație al Nova Apaserv și chiar dacă este bine justificat din punct de vedere economic, necesitatea fiind evidentă, grupul consilierilor PNL va avea un vot de abținere la acest proiect de hotărâre. Și vom continua să o facem atâta timp cât nu vom vedea eforturi reale ale Consiliului de Administrație și ale noii conduceri executive de a eficientiza activitatea companiei, prin măsuri de modernizare, tehnologizare și restructurări de activități și personal”, a explicat Viorel Iliuță, liderul grupului PNL din cadrul forului.

În replică, președintele CJ, Doina Federovici, a făcut trimitere la impasul economic în care se află societatea, clamând „maturitate politică”.

„Majorarea, la un calcul simplist, este una mică, de doar 43 de bani la apă potabilă și de 6 bani la apă epurată. Nova Apaserv, care și avea destule probleme economice, nu poate suporta și nici nu este corect din punct de vedere economic să suporte în totalitate creșterile de tarife la electricitate și gaze naturale, creșteri care s-au produs în acest an și care reprezintă cea mai mare parte a costului de producție în cazul încărcării și epurării. Eu zic că este de datoria noastră să luăm toate măsurile necesare pentru a ne asigura de continuitatea activității regiei Nova Apaserv, dar nu pot să uit că la începutul anului tot dumneavoastră în plenul Consiliului Județean ați făcut o afirmație că s-a întârziat destul de mult majorarea acestor tarife la apă și canalizare, iar la vremea respectivă știm foarte bine de cine era condusă. Suntem în ecuația în care poate tratăm cu dublă măsură acest subiect. Eu zic să depășim aceste polemici și să mergem mai departe și operatorul să poată să-și desfășoare activitatea așa cum trebuie. Trebuie să dăm dovadă de maturitate politică și să luăm cele mai bune decizii”, a răspuns Federovici.

Acționarul majoritar al societății Nova Apaserv este Consiliul Județean, cu un procent de 51%.

 

 

Spune-ne opinia ta