Circa 8.000 de politisti vor avea veniturile diminuate dupa eliminarea unui spor de performanta. Emil Pascut, liderul Sindicatului Poliţiştilor din România "Diamantul", spune ca sefii din politie se uitau cu "jind" la sporul primit de politistii care asigurau permanenta, 24 de ore din 24, in serviciu, si astfel acesta a fost luat si impartit la toata lumea.
Noile sporuri anuntate de Ministerul de Interne nu rezolva problema celor 7-8.000 de politisti care s-au trezit cu veniturile diminuate, cu 400 lei pana la 1.200 lei, dupa eliminarea unui spor de permanenta, considera Emil Pascut, liderul Sindicatului Poliţiştilor din România "Diamantul". Contactat de HotNews.ro, acesta sustine ca sefii din politie se uitau cu "jind" la sporul primit de politistii care asigurau permanenta, 24 de ore din 24, in serviciu, si astfel acesta a fost luat si impartit la toata lumea. Potrivit acestuia, politistii sunt in continuare presati, chiar santajati, sa asigure permanenta, insa fara a mai primi sporul. S-a ajuns la nevoia asigurarii permanentei in multe zone din tara din cauza lipsei de personal.
"Sporul acesta de permanenta este problema originala, il luau circa 7-8.000 de insi, in sensul ca in afara orelor de program isi aratau disponibilitatea de a sta in asteptare la domiciliu si Ministerul de Interne recompensa disponibilitatea. Este formula medicilor, deci nu a fost ceva inventat pentru politisti. Problema este urmatoarea: In timp ce ei stateau legati de glie si primeau acesti bani, erau altii care priveau cu jind la banii pe care ii luau cei care faceau aceasta permanenta la domiciliu. Politia romana nu este un corp unitar, omogen. Avem de-a face cu o politie operativa si structuri de suport, care, de fapt, sunt auxiliarii politiei, dar dumnealor sunt tot pe functii de politisti", a declarat Emil Pascut pentru Hotnews.
Acesta sustine ca problemele au pornit de la sefii din politie.
"Sefii, pentru ca din punctul meu de vedere problema a fost aici, se uitau la astia cum luau bani. Sefii faceau permanenta gratuit, in baza unui ordin de ministru secret. Atunci, tot clanul asta de sefi s-a gandit cum sa faca sa recupereze aceste sume care se plateau alora care munceau si sa-l imparta la toata lumea. Deci, sistemul sovietic. S-a luat sporul asta de permanenta si suma salvata s-a impartit la toata lumea si fiecare a primit cate o firmitura. S-a luat de la burghezi si s-a dat la toata clasa muncitoare si la taranime, exact pe sistemul sovietic. Si prin acest mecanism, bineinteles se rezolva durerea sefilor, pentru ca acum vor lua si ei", a explicat liderul sindical.
Astfel, noile sporuri anuntate de Ministerul de Interne nu reprezinta o solutie, spune sindicalistul. "Nu, sa fim seriosi. De la gogonelele din vara anului trecut, cum ca se maresc salariile cu 25%, ne-am lamurit repede. La politisti, faimoasa marire de 25% inseamna intre 2% si 4%", a precizat Emil Pascut.
Potrivit acestuia, politistii sunt in continuare presati, chiar santajati, sa asigure permanenta. "Astia care faceau aceasta permamenta la domiciliul, oamenii de la posturile de politie, de la judiciar, in continuare sunt presati, de-a dreptul santajati, sa faca aceasta permanenta la domiciliu, in timpul lor liber, inclusiv sub amenintari cu cercetari disciplinare".