Primarul unei comune din județ, afectată de pestă porcină africană, a tras un semnal de alarmă cu privire la un nou atac al unor porci mistreți asupra culturilor extravilane. Sesizarea a fost făcută public, pe o rețea de socializare, însă nu a fost făcută și la sediul Ocolului Silvic din Darabani, edilul-șef al localității acuzând Direcția de nerespectarea obligațiilor care îi revin în acest sens.
Este vorba despre Costel Romaniuc, primarul comunei Păltiniș, zonă declarată, până nu demult, focar de pestă porcină. Acesta a publicat o serie de fotografii ale unui lan de floarea-soarelui, distrus de mistreți, acuzând autoritatea silvică de neglijență.
"Alo, domnilor de la Direcția Silvică, ce spuneți, mai există porci mistreți? Rog, luați măsuri până nu este prea târziu și rămânem fără porci domestici, pentru motivul că dumneavoastră nu vă faceți datoria și nu respectați obligațiile care vă revin. După ce vizionați aceste imagini, studiați paginile de mai jos, unde, prin planul de măsuri pentru combaterea PPA [n.r.: Pestă Porcină Africană], se spune clar <<În zonele de frontieră ale României se va proceda la vânarea tuturor mistreților și prădătorilor specifici, cu echipe mixte formate din vânători autorizați, personal silvic, cu sprijinul personalului MAI, conform prevederilor legale>>", a scris Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș, pe o rețea de socializare.
Conducerea Direcției Silvice infirmă existența unei sesizări scrise a problemei de către primar, exceptând-o pe cea din social media.
"Dumnealui are niște îndatoriri. În primul rând, când apare o astfel de situație, trebuie să semnaleze gestionarului fondului respectiv, către Ocolul Silvic Darabani și să ia măsuri: să vină să facă acțiuni de îndepărtare a acelor mistreți. Nu știu să existe la Ocolul din Darabani niciun document de acest gen. Mai mult decât atât. Noi am avut astăzi o ședință cu cei de la Darabani și cu cei de la Ocolul Trușești, unde sunt cazurile de apariție a pestei porcine și am restabilit un program de acțiuni, vor fi trei acțiuni în fiecare săptămână. Dar dacă dumnealui nu semnalează zona, nu pot să umblu 2000-3000 de hectare. Asta este problema. Dacă el nu ne sesizează, noi nu putem lua măsuri", a explicat Marius Havriș, directorul Direcției Silvice Botoșani.
Comuna Păltiniș a fost declarată focar de PPA pe 16 iulie a.c., având același tip de antecedente și în luna februarie a acestui an.