Un botoșănean, inculpat alături de primar și 13 funcționari publici în cel mai mare dosar din Iași

Nu mai puțin de 49 de inculpați, 9 suspecți, 17 infracțiuni în „Mama dosarelor imobiliare” din Iași. 15 acuzați sunt din Primărie și Poliția Locală, în frunte cu primarul.

Un botoșănean, inculpat alături de primar și 13 funcționari publici în cel mai mare dosar din Iași

   Foto: reporteris.ro

Pe lista funcționarilor publici inculpați se află și un botoșănean, arhitect-șef în cadrul Primăriei, dar și șefa Direcției Juridice și secretarul Consiliului Local Iași.

Este vorba, potrivit reporteris.ro, despre unul dintre cele mai răsunătoare dosare penale din Iașul ultimilor ani, cu un număr record de acuzați. Conform unei adrese oficiale a DIICOT, parchetul care, prin unitatea din Iași, instrumentează acest dosar, până acum, în cadrul anchetei, sunt 49 de inculpați și 9 suspecți.

Deschis, inițial, pentru fapte de evaziune fiscală și spălare de bani săvârșite de dezvoltatorul imobiliar Cristin Zămoșteanu, dosarul s-a extins, doi ani și jumătate mai târziu, cu noi infracțiuni, una dintre cele mai cunoscute fiind legată de extinderea Halei Centrale cu un restaurant.

În condițiile în care 12 dintre inculpați sunt sau au fost angajați ai Primăriei, mulți cu posturi de conducere, trimiterea în judecată a acestui dosar va decima structurile de la vârful instituției, deoarece mulți dintre aceștia vor fi suspendați automat din funcții, conform legii. Nu la fel va sta situația în cazul primarului Mihai Chirica, și el pus sub acuzare: acesta va rămâne în funcție pentru că este ales în funcție și nu numit.


Nume mari din cadrul municipalității

Aproape un sfert dintre acuzații din acest dosar sunt sau au fost la momentul comiterii infracțiunilor angajați ai Primăriei și Poliției Locale, implicarea lor în comiterea infracțiunilor acând loc în timpul procesului de avizare a unor construcții ridicate de dezvoltatorul imobiliar, apropiat al primarului Mihai Chirica.

Pe lista acuzaților provenind din cele două instituții se află, potrivit sursei citate, alături de primarul Mihai Chirica, și Alexandru Florin Mustiață, arhitect-șef al Municipiului Iași, originar din Botoșani (foto jos).



 

Urmează suspendări pe bandă rulantă

La momentul trimiterii în judecată a acestui dosar, cea mai mare parte dintre cei de mai sus vor fi suspendați automat din funcție pe durata procesului, conform legii. Acest lucru va îngreuna semnificativ activitatea din Primărie, deoarece mulți sunt angajați cu vechime și experiență în domeniile pe care le reprezintă.

Pentru toți cei de mai sus, acuzațiile se referă, în principal, la modul în care au participat la luarea deciziei de autorizare a unui etaj situat pe Hala Centrală, loc în care a fost amenajat un restaurant. Este posibil ca alte acuzații să fie legate de eliberarea unor documente necesare autorizării unor modificări la un bloc.

Sunt anchetate, de asemenea, mai multe blocuri construite începând cu anul 2013. Se suspectează că imobilele aveau indicatorii din autorizație depășiți, iar șefii Primăriei închideau ochii.

Dosarul se află încă în cercetarea DIICOT Iași, existând posibilitatea ca trimiterea sa în judecată să aibă loc în acest an. Material complet pe reporteris.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
389

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
530

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
642

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...