Proiect ambițios pentru eficientizarea sistemului de termoficare din municipiul Botoșani

Proiect ambițios pentru eficientizarea sistemului de termoficare din municipiul Botoșani

Autoritățile locale din municipiul Botoșani pregătesc o investiție masivă pentru creșterea capacității de producție a centralei electrice și termice (CET) din cadrul Modern Calor. Conform documentației, modernizarea sistemului va reduce costurile de încălzire a locuințelor alimentate, va spori veniturile societății și va permite accesarea finanțărilor europene nerambursabile.

Modern Calor produce energie cu ajutorul a două module de cogenerare puse în funcțiune în 2012. Proiectul actual presupune achiziționarea și montarea unui al treilea modul performant într-o nouă clădire, înlocuirea instalațiilor vechi, modernizarea racordurilor și îmbunătățirea debitării energiei către stația Delgaz Grid, care cumpără resursa. Studiul de fezabilitate prevede că energia termică produsă în cogenerare ar crește considerabil, de la 43% la circa 61%, în baza unei investiții de peste 12 milioane de euro.

„Proiectul are în vedere și configurația necesară realizării celei de-a doua etape investiționale, în care am avea la dispoziție două variante: fie includerea în sursa CET și a celui de-al patrulea motor, ceea ce ar conduce la atingerea unui procent de 75% energie termică produsă în cogenerare, fie adăugarea unei surse de energie regenerabilă, cum ar fi, spre exemplu, un sistem de panouri solare”, explică primarul Cosmin Andrei.

Edilul precizează că, pe lângă avantajele economice implicate, eficientizarea sistemului de termoficare va permite accesarea unor finanțări europene nerambursabile.

„Conform prevederilor Pactului Ecologic elaborat de Comisia Europeană, transpuse în ghidurile elaborate de autoritățile de management ale acestor programe, vor putea beneficia de finanțări nerambursabile doar sistemele eficiente de termoficare sau, în cazul în care nu este îndeplinită această condiție, în baza unui angajament ca în cel mult 3 ani să fie demarate investițiile pentru a deveni sistem eficient de termoficare. Conform art. 4 din Legea 121/2014 privind eficiența energetică, un sistem eficient de termoficare este acel sistem de termoficare care utilizează cel puțin: 50% energie din surse regenerabile, 50% căldură reziduală, 75% energie termică produsă în cogenerare sau 50% într-o combinație a celor de mai sus”, arată primarul.

Numărul clienților Modern Calor a început să crească

Autoritățile estimează că investiția ar fi recuperată în primii șase ani de la finalizarea proiectului, menționând că numărul locuințelor racordate la sistemul centralizat de termoficare se află în creștere. Primarul susține că nu există riscuri asociate creșterii capacității CET, având în vedere că se adresează unei cereri deja existente.

„În prezent, Modern Calor are circa 10.500 clienți casnici și circa 135 non-casnici. Deși până anul trecut, tendința era una de scădere a numărului de clienți, acum putem spune că acest trend s-a inversat, fiind tot mai mulți clienți care doresc să se branșeze/rebranșeze la sistemul centralizat de termoficare. Mai mult, în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu dezvoltatorii imobiliari din municipiul Botoșani, aceștia au manifestat un viu interes pentru racordarea blocurilor noi pe care le construiesc la sistemul centralizat de termoficare”, afirmă Cosmin Andrei, precizând că o astfel de investiție se pregătește pe strada Războieni, unde se construiesc două blocuri de locuințe.

Investiția presupune, de asemenea, reducerea semnificativă a consumului de combustibil comparativ cu metoda clasică de obținere a agentului termic, cu cazane de apă fierbinte sau de abur.

„Mai mult, în contextul în care, în cadrul Uniunii Europene, se intenționează interzicerea centralelor de apartament, pe termen mediu, precum și eliminarea excepției de la achiziționarea certificatelor de gaze cu efect de seră de către proprietarii de astfel de centrale de apartament, ceea ce va determina o creștere semnificativă a costurilor, pe termen scurt, ne așteptăm, în viitor, la o creștere a interesului pentru alimentarea cu energie termică din sistemul centralizat a locuințelor în municipiul Botoșani”, apreciază Cosmin Andrei.

Odată cu implementarea proiectului, Modern Calor va angaja suplimentar câte un operator pentru fiecare tură, pentru care nu va fi necesară formarea profesională.

În 2022, Modern Calor a raportat o cifră de afaceri de 106.595.665 de lei, în creștere cu 67,2% față de anul anterior, precum și un profit de 2.329.549 de lei. Societatea are 177 de angajați.

 

Spune-ne opinia ta