Ultima etapă de control la benzinăriile și stațiile GPL de pe raza județului Botoșani

În total au fost dispuse 192 de măsuri, dintre care 126 de măsuri de remediere, 20 de autorizații și-au pierdut valabilitatea, iar o autorizație a fost retrasă.

O nouă ședință de lucru cu privire la rezultatele intermediare ale controalelor efectuate în utimele două săptămâni pentru identificarea problemelor existente la nivelul instituțiilor publice şi operatorilor economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL) de pe raza județului Botoșani, a avut loc astăzi, 30 octombrie 2023, în Sala Ștefan Luchian din Palatul Administrativ.

Practic, cu această ultimă etapă, echipele mixte de control constituite la nivelul județului Botoșani prin Ordin de prefect au încheiat activitățile specifice, stabilite pentru intervalul 01.09.2023-30.10.2023, în conformitate cu Ordinul viceprim-ministrului și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, privind dispunerea de măsuri organizatorice și de coordonare pentru eficientizarea acțiunilor de control în acest domeniu de activitate.

Și în această etapă, au fost constatate o serie de nereguli, disfuncționalități sau deficiențe, precum lipsa ori expirarea autorizațiilor, avizelor, documentelor de funcționare, comercializare și transport, existența unor instalații, rezervoare, recipiente de depozitare și transport, neomologate, neconforme ori amplasate ilegal, manipularea defectuoasă a acestora.

În total au fost dispuse 192 de măsuri, dintre care 126 de măsuri de remediere, 20 de autorizații și-au pierdut valabilitatea, iar o autorizație a fost retrasă.

În această perioadă, 22 de deficiențe au fost remediate în urma măsurilor dispuse.

Totodată, au fost aplicate 272 de sancțiuni contravenționale, din care 177 de avertismente și 95 amenzi. Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 1.057.545 lei.

Din totalul sancțiunilor contravenționale, 32 au fost aplicate de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, 29 de Garda Naţională de Mediu, 163 de ISU Botoșani, 12 de IPJ Botoșani, 14 de ANAF și 22 de ITM.

Verificările au fost realizate, potrivit autorităților județene, de către echipe mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, Inspectoratului de Poliţie Județean Botoşani, Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Botoșani, Agenției Județene pentru Protecția Mediului Botoșani, Agenției Teritoriale ARR Botoșani, Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, CNCIR (Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A), Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, Biroului Vamal de Interior Botoșani, Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat Iași și ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Botoșani.

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a solicitat autorităților cu atribuții de control ”să nu pună presiune pe operatori”, fie ei privați, fie din cadrul unor instituții de stat, astfel încât aceștia să intre în legalitate cât mai repede și în mod firesc, plecând de la prezumția că sunt de bună credință.

Acesta a subliniat ”necesitatea realizării unei baze de date comune, care să cumuleze toate elementele privind autorizările deținute de instituțiile publice și operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL de pe raza județului Botoșani”.

Am evaluat și analizat rezultatele verificărilor la operatori economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL, iar în această săptămână vom redacta raportul final care va fi înaintat MAI. Am constatat că o parte dintre deficiențele identificate în timpul acțiunilor de verificare au fost deja remediate, iar în perioada următoare vom urmări dacă toate măsurile de remediere dispuse au fost duse la îndepliniere. Îmbucurător este faptul că operatorii economici și-au actualizat autorizațiile de mediu și documentele necesare funcționării în cadru legal, s-a constatat o creștere a cererilor de intrare în legalitate prin adresarea către APM Botoșani în vederea obținerii autorizațiilor și avizelor obligatorii desfășurării activității de profil. Apreciez modul cum s-a lucrat și faptul că instituțiile implicate în acțiunile de control au colaborat foarte bine” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Și-a pierdut telefonul, dar în doar 20 de minute un jandarm i l-a pus în mână!

astăzi, 07:30

Duminică după-amiază, puțin după ora 17.00, subofițerul jandarm aflat în serviciul de pază și protecție instituțională la Judecătoria Botoșani a găsit, pe trotuarul Bulevardului Mi...

Am 25 de ani de poliție, dar în viața mea n-am văzut așa ceva! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

La marginea drumului, un domn în vârstă meșterea la o Dacia 1310, care se stricase. Capota ridicată, trusa de scule pe jos, chin mare. Oprește un Mercedes cu trei tineri la bord....

Calendar ortodox, 20 ianuarie: Sf. Cuv. Eftimie cel Mare; Sf. Mc. Eusebiu; Sf. Mc. In, Pin şi Rim

astăzi, 07:00

Sfântul Cuvios Eftimie († 473) a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (379-395), ajungând până în zilele împăratului Leon I (457-474). El era de...