Trei noi staţii de epurare a apelor uzate, recepţionate de Nova Apaserv

Nova Apaserv a recepţionat Staţia de epurare a apelor uzate din Dorohoi, în timp ce la staţiile de epurare din Flămânzi şi Vorona lucrările au fost finalizate.

În cadrul unei conferinţe de presă, conducerea Nova Apaserv a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la Staţiile de epurare a apelor uzate de la Flămânzi şi Vorona, precum şi recepţia finală a Staţiei de epurare a apelor uzate de la Dorohoi.

La Dorohoi, executantul contractului a fost Construcţii Erbaşu, în timp ce la Vorona şi Flămânzi a lucrat Asocierea dintre Occide Construccion şi Aquaterm.

"Este vorba de două staţii de epurare, una care se află la Flămânzi şi una care se află la Vorona, cu un număr de locuitori echivalent de 12.000 la Flămânzi şi 9.000 la Vorona. Aceste două staţii sunt deja finalizate, avem linie de apă şi linie de nămol. Linia de apă constă în pompare la intrare, parte de deznisipator şi separare de grăsimi după care ajungem la un sistem de tratare biologică care este mai sever şi este foarte bun pentru situaţia de acolo”, a spus Manuel Dominguez Lara, reprezentantul Occide Construccion.

Florin Todirică, reprezentantul Aquaterm, a susţinut că aceste staţii pot funcţiona la un debit foarte mic, în jur de 30%.

"Asta reprezintă un avantaj pentru beneficiar şi pentru locuitori, în sensul în care costurile cu tratarea apelor uzate vor fi mult diminuate şi se poate într-un regim dinamic, în funcţie de debitele de apă uzate colectate şi de noile perspective ale zonei. Acum staţiile sunt pregătite, aşteptăm să se finalizeze partea de reţele pentru a prelua apele uzate. În prezent nu funcţionează, dar probele au fost făcute”, explică Florin Todirică.

Ionuţ Peţenchea, reprezentantul Construcţii Erbaşu, a spus că pentru compania sa, staţia de la Dorohoi este importantă, la fel de importantă la celelalte şapte executate în ţară.

"Valoarea ei se ridica la peste 6 milioane de euro. Lucrarea a început în 2015, în luna iunie primind autorizaţia de construcţie şi în 2016 a avut loc recepţia la terminarea lucrărilor. Este o staţie complexă, compusă din linia apei, linia nămolului. Pe linia apei avem grătare, o staţie de pompare, deznisipatorul, avem decantorul primar, bazin anaerob, bazin aerare şi decantoare secundare. Pe linia nămolului avem decantor primar, îngroşător mecanic, fermentator, staţie de pompare şi staţia de dezhidratare. Staţia scoate toţi parametri la care ne-am angajat. Este prevăzută şi cu instalaţie de biogaz care îşi face treaba. Deşi la început eram sceptici, s-a dovedit, după punerea în funcţiune că are succes. Instalaţia de biogaz este prevăzută pentru încălzirea nămolului care în procesul de dezhidratare ne ajută foarte mult, nemaiavând mirosurile de care se plângeau cetăţenii din zonă", a declarat Ionuţ Peţenchea.





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...