Se topeşte zăpada, apar gropile! Sătenii din Vorona au ajuns "pe culmile disperării" din cauza unui sector de drum judeţean impracticabil! FOTO

Drumurile judeţene reprezintă în continuare un subiect de natură să aprindă spiritele în rândul botoşănenilor. Încălzirea vremii, implicit topirea zăpezilor, pune însă paie pe pălălaia deja extinsă.

O statistică a Consiliului Judeţean Botoşani arăta, în toamna trecută, că din cei 661,668 kilometri de drum administraţi de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, 161,67 kilometri erau dezastruoşi! Cea mai dramatică situaţie era reprezentată de cei 12,7 kilometri între Mănăstirea Vorona- Schit Vorona- Oneaga- Pădureni. Ar fi trebuit să fie drum pietruit, însă piatra s-a dus de mult, rămânând drum de pământ, deformat cumplit de tractoare sau de autovehicule grele.

Din toamnă până acum, situaţia s-a înrăutăţit teribil, zăpada care a camuflat într-o părere gropile se topeşte, iar drumul a devenit o nenorocire: noroiul băltit şi deformat de roţi ascunde capcane greu de evitat. Se circulă greu, iar sătenii se roagă să nu aibă vreo problemă de sănătate sau să apară vreo situaţie de urgenţă pentru că autospecialele nu vor putea ajunge în timp util la Oneaga sau la Pădureni.

Ciprian M., cititor al Ştiri.Botoşani.Ro, ne-a semnalat situaţia şi şi-a exprimat amarul faţă de ceea ce se întâmplă:

"Nu se poate circula, cel puţin pe partea dreaptă e imposibil. Pe stânga, dacă circulă două maşini, nu se ştie care ajunge în şanţ. Ultima oară s-a intervenit pe drumul ăsta anul trecut, când au trecut cu lama, să niveleze, piatră nu s-a mai pus de nici nu-mi aduc aminte. Anul trecut, în toamnă, au venit că i-a rugat primarul, că era JALE. Dacă vine o ambulanţă sau pompierii, cum trec ei în regim de urgenţă? Nu mai spun de maşinile mici. Mergi cu viteza întâi de la ieşirea din Oneaga până la Pădureni, de la Vorona la Botoşani ţi-e mai mare dragul că e asfalt. Acum, se zice că se asfaltează anul ăsta dar până atunci noi ce facem? Am sesizat problema şi primarului, dar nu am primit niciun răspuns. Măcar să astupe gropile şi să pună un pic de balast. Dacă mai plouă, va fi nenorocire, nu se mai poate ieşi. Suntem nemulţumiţi, şi noi plătim impozite", susţine tânărul.

Ironic, un sătean a înfipt în mijlocul drumului doi puieţi şi un anunţ: "Acesta este un drum judeţean dar va deveni o plantaţie de salcâmi", aluzie la modul în care sătenii din Dângeni au rezolvat problema drumului care ducea în comună, dinspre Botoşani.

Dorin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, susţine că anul acesta se va interveni pe drum, însă deocamdată se aşteaptă rezultatul unor licitaţii şi acceptarea proiectelor depuse de CJ pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

"Drumul acela este o prioritate pentru finanţarea prin Ordonanţa Guvernului nr. 28, a fost trimisă documentaţia la Bucureşti, chiar astăzi dimineaţă (luni dimineaţă, n.r.) s-a depus documentaţia la Ministerul Dezvoltării, avem proiect făcut, trebuie doar revizuit şi aşteptăm să fie aprobat de Guvern, sperăm ca lucrurile să fie bune. De când am venit (la CJ, n.r.) am intervenit de vreo trei ori, dar acum chiar nu ai ce face. În momentul acesta nu se poate interveni, nici cu autogreder pentru că faci o nebunie. Nici nu-i dezgheţat complet, nu-i retrasă apa. Acel drum este prins şi pe „calamităţi”, câteva porţiuni, şi nu putem face investiţii până când nu este finalizată licitaţia. Cum se face vremea bună, vom interveni că drumul trebuie să arate într-un fel atunci când declanşăm investiţia pe PNDL", declară Dorin Birta.

Potrivit vicepreşedintelui CJ, în tot judeţul sunt probleme cu drumurile judeţene afectate de vreme, însă oficialul susţine că în momentul în care vremea va fi potrivită, se va interveni.

Despre drumurile judeţene, Ştiri.Botoşani.Ro a mai scris şi aici:

Calvarul drumurilor judeţene, tratat cu ironii politice şi proteste. O comparaţie cu situaţia din judeţele vecine! FOTO- VIDEO








 

 

Spune-ne opinia ta