Drumurile din România sunt cele mai nesigure din Uniunea Europeană, arată un raport al Comisiei Europene. Țara noastră a fost întrecută în acest clasament inclusiv de Bulgaria, care ocupă penultimul loc.
Potrivit raportului citat de Agerpres, rata accidentelor mortale în cele două state este mai mare de 80 de decese la un milion de locuitori, dublu față de media europeană.
”Se știe lucrul ăsta de ani de zile. România este campioană la nr. de morți pe drumurile din România. În România mor undeva la 2.000 de oameni în fiecare an, deci aproximativ 5 oameni pe zi. Cele mai sigure țări sunt cele din nordul și din vestul Europei. Suedia este cea mai sigură”, a declarat la RFI Ionuț Ciurea, de la Asociația Pro Infrastructură.
Deși multe țări au raportat o scădere a accidentelor mortale, în România acestea au crescut anul trecut cu un procent.
Principalele motive: lipsa autostrăzilor și gropi uriașe în asfalt, mai spune Ionuț Ciurea.
”Infrastructura precară este cu siguranță una dintre cauze. Acum, depinde și cum ne uităm. Dacă ar fi să ascultăm de poliție, cauzele accidentelor rutiere țin în bună seamă de șoferi. Dar asta este doar partea din poveste, este doar o gândire de suprafață, adică – neadaptarea vitezei la condițiile de drum, depășire interzisă, etc. Dar acum trebuie să ne întrebăm de ce circulă șoferii tare. Ok, o parte dintre ei sunt, cum le spunem noi bizoni, nu respectă regulile de circulație. Dar toți fac asta? Nu, nu toți fac asta. Ne grăbim, suntem obosiți la volan pentru că nu avem autostrăzi. În loc să ne vedem liniștiți de drum, noi trebuie să ocolim gropile din asfalt. Pentru că vrem să ajungem și noi acasă în niște condiții normale”, a mai precizat Ionuț Ciurea.
Acestă informație vine la nicio zi după minivacanța de Paște. Mii de români s-au plâns de cozile uriașe formate pe unele drumuri și de faptul că pe multe artere au fost nevoiți să facă slalom printre gropile uriașe.
Cum rezolvă autoritățile problemele? Doar cu promisiuni, precizează Ionuț Ciurea.