Răsturnare de situație în privința conducerii Eltrans (video)

Răsturnare de situație în privința conducerii Eltrans (video)

Deblocarea activității companiei de transport public a municipiului Botoșani, SC Eltrans SA, societate rămasă fără conducere și aflată în prag de dizolvare, depinde în continuare de administrația locală, a afirmat prefectul județului, Dan Nechifor. 

Oficialul a atacat în instanță Hotărârea de Consiliu Local (CL) privind numirea unui Consiliu de Administrație (CA) provizoriu. Acuzat că a determinat sistarea funcționării Eltrans, prefectul a explicat că la mijloc sunt o serie de încălcări ale legislației în vigoare, pe care este obligat, conform atribuțiilor, să le conteste.

„Soluțiile nu sunt în mod sigur la Instituția Prefectului, ci la Primărie și la Consiliul Local. Vizavi de solicitarea domnului primar de reanalizare a acțiunilor introduse de Instituția Prefectului, după cum bine știți, acțiunile introduse pe Legea contenciosului administrativ nu pot fi retrase, ci se așteaptă deciziile instanței. Referitor la cele două acțiuni în anulare pentru Consiliile de Administrație provizorii, le-am introdus motivat de faptul că lista scurtă din care trebuiau numiți administratorii, ca urmare a selecției, nu a fost suspendată și nu a fost anulată de instanță. Conform prevederilor legale, dacă nu s-a anulat rezultatul concursului de către instanță, poate fi numit un consiliu provizoriu pe o perioadă de patru luni de zile maximum, lucru care a și fost făcut. Acel consiliu și-a dus la capăt mandatul de patru luni. După expirarea acelui mandat, cei care au fost declarați în acea listă scurtă, trebuiau numiți în Consiliul de Administrație”, a arătat Dan Nechifor.

Potrivit acestuia, Primăria a fost înștiințată pe 18 septembrie 2020 cu privire la finalizarea listei scurte. Normele în vigoare stipulează un termen de maximum șase luni pentru contestarea rezultatului concursului, iar juriștii contractați de municipalitate au introdus acțiunea în instanță pe data de 10 mai 2020. Tocmai de aceea, atât Judecătoria din Botoșani, cât și Curtea de Apel din Suceava au respins solicitările de anulare a listei.

Drept urmare, soluția pentru numirea unei conduceri a Eltrans este supunerea la vot în CL, încă o dată, a componenței validate prin procedură de selecție.

„Vorbim de o procedură de selecție efectuată de un evaluator independent, care a rămas și este în vigoare. Având în vedere că acea procedură de selecție nu a fost suspendată sau anulată de instanța de judecată, acel raport final, acea listă scurtă, din punct de vedere legal, pot fi aprobate de Consiliul Local. Sunt obligat să atac o hotărâre de numire a unui CA provizoriu în condițiile în care legea prevede expres că acel CA provizoriu poate fi numit o singură dată, pe o perioadă de patru luni până la votarea în CL a listei scurte. (...) Soluțiile sunt la domnul primar și la Consiliul Local pentru deblocarea sau continuarea activității societății Eltrans”, a spus prefectul județului.

În lipsa unui Consiliu de Administrație și în contextul expirării mandatului actualului director, Victor Ivănescu, nu pot avea loc achiziții, recepții, contractări și orice alt tip de relaționare oficială în numele și pe seama companiei.

În ședința extraordinară de pe 13 octombrie, consilierii au aprobat, cu 13 voturi favorabile, desemnarea unui Consiliu de Administrație provizoriu, ai cărui membri sunt Cătălin Ursu, Vasile Ciocan, Elena Paula Cojocariu-Berenţan, Ana Meda Florea și Simion Drelciuc. Componența a fost aprobată și în urmă cu o lună, însă proiectul respectiv nu includea nicio specificare cu privire la convocarea Adunării Generale a Acționarilor. Cu excepția lui Cătălin Ursu, ceilalți membri desemnați au fost votați de aleșii municipali și la finele lunii aprilie, însă prefectul județului a atacat și acea decizie în instanță.

Societatea de transport a rămas fără Consiliu de Administrație în toamna anului trecut, în contextul în care fostul primar Cătălin Flutur a evitat să inițieze un proiect de hotărâre pentru învestirea membrilor aleși prin procedură de selecție, majoritatea fiind liberali. Componența respectivă a fost respinsă de noul format al CL, din motive politice, numele aflate în prezent pe listă fiind rezultatul înțelegerii dintre PSD și USR.

 

 

 

Spune-ne opinia ta