Ministerul Fondurilor Europene a refuzat finanțarea strategiei de dezvoltare a „Țării de Sus”

Ministerul Fondurilor Europene a refuzat finanțarea strategiei de dezvoltare a „Țării de Sus”

Finanțarea elaborării strategiei de dezvoltare a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) - Investiții Teritoriale Integrate (ITI) „Țara de Sus”, care include 12 unități administrativ-teritoriale din Botoșani, Iași și Suceava, a fost respinsă de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat, vineri, senatorul Lucian Trufin.

Potrivit acestuia, Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a decis ca planul de acțiune să fie realizat din contribuțiile proprii ale fiecărei părți. Inițiativa este susținută, în schimb, de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est.

„Hotărârea AGA de astăzi arată determinarea și voința politică și administrativă a membrilor fondatori pentru a obține recunoașterea și finanțarea prin acest mecanism distinct adresat regiunilor mai puțin dezvoltate ale Uniunii Europene tocmai pentru a reduce disparitatea dintre acestea și alte regiuni mai dezvoltate. Ecoul acestui demers trebuie să fie ascultat și de toate ministerele cu responsabilitate conform legislației din România pentru înfăptuirea unicului proiect regional născut prin voința administrațiilor publice locale de la nivelul a celor 3 județe Botoșani Iași și Suceava, cărora le mulțumesc!”, a transmis Lucian Trufin.

Solicitarea de alocare a sumelor necesare pentru asistență tehnică, în vederea elaborării strategiei, a fost transmisă Guvernului pe 22 ianuarie a.c.

Membrii fondatori au acestei asociații sunt Consiliul Județului Botoșani, primăriile din Dorohoi, Pașcani, Siret, Târgu Frumos, Săveni, Dolhasca, Darabani, și comunele Dumbrăveni, Vorona, Mihai Eminescu, Hilișeu- Horia, care în acest mod intenționează să obțină finanțări semnificative din fonduri europene pentru dezvoltare.

Inițiativa constituirii asociației aparține senatorului Lucian Trufin, care a luat ca model de bună practică ITI „Delta Dunării”, mecanism care a reușit să depună în actualul exercițiu financiar 1.743 de proiecte, în valoare totală de 1,43 miliarde de euro, din care au fost contractate 996 de proiecte, reprezentând investiții de 865,5 milioane de euro.

 

Spune-ne opinia ta