VIDEO: Reproșuri aduse primarului pe tema proiectului pentru tramvaie. „Pe ce puneți mâna, aveți un talent teribil să uscați”

VIDEO: Reproșuri aduse primarului pe tema proiectului pentru tramvaie. „Pe ce puneți mâna, aveți un talent teribil să uscați”

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai din municipiul Botoșani a fost subiectul unor polemici în plenul Consiliului Local (CL). Întrucât primarul social-democrat, Cosmin Andrei, și-a manifestat intenția de a renunța la finanțarea europeană a obiectivului, opoziția a semnalat o serie de probleme pe care edilul trebuie să le lămurească și rezolve.

Pe de o parte, consilierul USR Marcel Gheorghiță a subliniat că nu există nicio evaluare a cheltuielilor pe care bugetul local trebuie să le suporte, în vederea extragerii căilor de tramvai existente și a reabilitării străzilor-traseu. El a adus în discuție și sumele investite până în prezent de municipalitate, în documentații care vor rămâne fără finalitate.

„Vreau să îl întreb pe domnul primar dacă a creionat un alt proiect de transport în comun. Citisem că s-ar putea să apară niște axe, ne vom lua avioane, elicoptere, o să vedem ce o fi, electrice, pe hidrogen. Vreau să vă reamintesc că proiectul de reabilitare a căilor de rulare a tramvaielor a costat niște bani din bugetul local, toate proiectele și avizele sunt suportate din bugetul local, acestea sunt cheltuieli neeligibile și cred că și TVA-ul pe aceste investiții. La fel, ar trebui să vedem care ar fi costurile, cât ar însemna în milioane de euro reabilitarea străzii Primăverii și Căii Naționale pe care sunt aceste șine, care ne deranjează zi de zi. Tot am așteptat să se înceapă aceste noi investiții și se pare că nu vor mai începe”, a spus Marcel Gheorghiță.      

Managerul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Eugen Țurcanu, a acuzat întârzieri intenționate a procedurilor de evaluare și licitație. Liberalul a atras atenția că exercițiul financiar derulat la nivelul Uniunii Europene, în care este inclus acest proiect, se încheie curând, iar transportul local nu cunoaște nicio îmbunătățire. Interpelarea acestuia a debutat în cheie politică.

„Vreau să vă felicit, la un an de mandat, pentru realizările extrem de importante pe care le-ați făcut în acest an. M-a impresionat inaugurarea unor tomberoane care colectează cartoane din cartiere, iar în rest aș spune că pe ce puneți mâna, aveți un talent teribil să uscați. Nu știu de ce aveți această manie de a persecuta cetățenii acestui oraș. Lucrurile importante reușiți cu mare talent și abnegație să le terminați, cum ar fi proiectul tramvaielor. De ce nu ați reușit în acest an să desemnați o firmă care să lucreze? S-a tras frâna de mână, în termeni plastici. Ați impus celor de la achiziții și de la comisia de evaluare să încetinească ritmul și să găsească orice chichiță, orice motiv numai să nu facem acest proiect. Aveți un fix cu autobuze electrice, care ne vor costa de ne vor usca, dincolo de proiectele, expertizele și planuri peste planuri și consultanță, pe care le-am plătit în decursul anilor”, a declarat Eugen Țurcanu.

El a reiterat că proiectul, inițiat în anul 2014, a făcut obiectul unor eforturi deliberative a căror concretizare nu va mai exista.

„Dacă la vremea respectivă noi bifam și spuneam că nu vrem tramvai, punem troleibuz, sau autobuz, era frumos. Pierdem acum opt ani, ne întoarcem înapoi cu opt – zece ani, pentru că se termină și exercițiul financiar, și nu am făcut nimic cu transportul public în oraș. Aceleași maxi taxi de calitate mediocră, transport prost”, a adăugat directorul DSPSA.

În replică, edilul-șef a reiterat motivele pentru care susține abandonarea proiectului de reabilitare. El precizează că există riscul ca implementarea proiectului european să nu se înscrie în termenul limită de 31 decembrie 2023, iar municipalitatea ar putea fi nevoită să returneze toate sumele cheltuite până la momentul respectiv.

„Eu nu sunt împotriva investiției care privește reabilitarea căii de rulare a tramvaielor, doar că avem nevoie de 63 de milioane de lei sau 13 milioane de euro, pentru a semna contractul. Acești bani pot fi împrumutați sau pot fi obținuți printr-un act adițional, dacă finanțatorii ar fi de acord cu acest lucru. Dincolo de această sumă care ne lipsește, nu există nici un orizont optimist și calendarul nu poate devansat. Avem un termen foarte clar – decembrie 2023 și nu mai avem nici timp ca să facem proiectare și execuție. Astăzi suntem la limită cu timpul, dar ne lipsesc banii”, a explicat Cosmin Andrei.

Potrivit primarului, decizia finală va fi adoptată după consultarea cetățenilor.

„Suntem în fața unei încercări foarte grele, dar, repet, nu este decizia mea, astăzi, să renunțăm la tramvaie. De asta am venit cu o consultare și am cerut sprijinul tuturor ca să vedem ce facem mai departe”, a spus Cosmin Andrei.

Primăria municipiului Botoșani a semnat un contract de finanțare în valoare de 180 de milioane de lei pentru reabilitarea căii de rulare a tramvaielor.

 

 

Spune-ne opinia ta