Reprezentanţii societăţii Nova Apaserv au prezentat punctual care este stadiul derulării prioiectului co-finanţat de Uniunea Europeană, cele mai mari probleme fiind la Dorohoi, Vorona, Ştefăneşti, Botoşani şi Flămânzi.
Dacă în unele cazuri proiectul se suprapune pe alte lucrări realizate cu fonduri europene, există şi situaţii în care constructorii care au fost desemnaţi în urma licitaţiei au abandondat şantierele.
“La Dorohoi întâmpinăm dificultăţi deosebite la implementarea proiectului. Sunt suprapuneri, este un contract cu termen de finalizare în septembrie şi se lucrează doar pe străzile care nu au nicio suprapunere. Sunt probleme şi la Vorona”, a precizat Cătălin Fetcu, directorul tehnic al Nova Apaserv.
Viceprimarul Marian Murariu a arătat că la nivelul municipiului Botoşani sunt străzi unde au fost începute lucrările la reţeaua de alimentare cu apă şi canal, dar acestea au fost abandonate, existând numeroase petiţii din partea celor care locuiesc în zonă, disconfortul creat de aceste şantiere fiind unul major.
“În spate la Casa Cărţii avem peste doi ani de când este început un şantier şi încă nu este finalizat şi nu sunt nişte lucrări de mare amploare. La primărie sosesc nenumărate petiţii din partea cetăţenilor care sunt foarte nemulţumiţi. Pentru această lucrare există zece avize de spargere care nu au fost respectate şi vă rugăm să luaţi măsuri în privinţa acestui lucru. Pe strada Teatrului avem două avize de spargere nerespectate, cu petiţii din partea cetăţenilor nemulţumiţi, blocaje în trafic şi vâzând aceste întârzieri am hotărât la nivelul primăriei să nu mai dăm aviz de spargere în alte zone până când nu sunt remediate şantierele începute, unde sunt foarte multe nemulţumiri. Am primit solicitări de intervenţie în zone reabilitate cu fonduri europene, care sunt în perioada de monitorizare. Vom avea controale de la ADR NE, nu putem da aviz de spargere în perioada de monitorizare pentru că riscăm să ni se impute penalităţi”, a menţionat viceprimarul Marian Murariu.
Explicaţiile oferite de cei de la Nova Apaserv la problemele semnalate în unităţile administrativ-teritoriale unde se implementează proiectul l-au enervat pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Toma.
“Folosiţi prea des cuvântul sperăm, haideţi să nu mai sperăm, şi să nu fim avocatul constructorului pentru că a participat la o licitaţie şi trebuie să ducă la îndeplinire contractul. Să ştiţi că domnul primar Flutur, cu experianţa dumnealui în administraţie, v-a protejat cumva, mi-ar fi plăcut să fie aici şi să vă critice. Orice lucrare provoacă un disconfort. Să nu lăsăm timpul să treacă şi acest disconfort să se prelungească mai mult decât trebuie ca şi timp. Să încercăm să nu găsim scuze”, le-a transmis Toma reprezentanţilor operatorului de apă.