Primăria Botoșani a făcut rost de bani pentru investiții. Ce se întâmplă cu creditele contractate!

Un demers financiar inițiat de actualul primar al municipiul Botoșani s-a finalizat cu succes, Cătălin Fluturând anunțând că municipalitatea va avea fonduri pentru partea de dezvoltare, o zonă total descoperită în bugetul pe anul în curs.

 

Potrivit primarului Flutur,  plecându-se de la acuta nevoie de bani mai ales pentru investiții în municipiul Botoșani, ținând cont că din bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2017 cei mai mulți bani se duc pentru partea de funcționare, mai ales pentru salarii urmare a unor hotărâri luate de Guvern, s-au căutat variante pentru a se aduce bani la Primăria Botoșani. 

Edilul șef a anunțat, luni, că s-a reușit refinanțarea tuturor creditelor pe care le avea municipalitatea botoșăneană, în niște condiții foarte avantajoase.

"Am plecat de la faptul că am avut o serie de credite, din punctul meu de vedere neperformante, credite care împovărau cu mult bugetul municipiului Botoșani, am plecat de la acel credit cu IFC care a fost incredibil pentru mine, cu o dobândă de 7,32% pe lună. Am demarat o acțiune prin care am încercat să diminuăm valoarea acestor datorii pe care le avem la creditele de la primărie, și împreună cu specialiștii din primărie, cărora le mulțumesc, care au fost angrenați în această procedură, spre deosebire de ală perioadă când nu au fost întrebați și angrenați, cineva a făcut singur un lucru. Am o veste bună care pe noi ne va ajuta pe viitor, mai ales la capitolul dezvoltare. Opt credite, din punctul nostru de vedere cu dobânzi foarte mari, au fost adunate la un loc, am făcut o licitație pentru peste 85 de milioane de lei, valoarea creditelor pe care le are primăria la ora actuală, și am obținut în urma procedurilor un rezultat foarte bun. În urma negocierilor am obținut o valoare de 0,7% la care se adaugă ROBOR la o lună, toate creditele primăriei în momentul de față sunt calculate undeva la 1,54%, asta înseamnă o economie de peste 10 milioane de lei la nivelul dobânzilor, care se va rostogoli în ani", a explicat primarul Cătălin Flutur.

Perioada de grație obținută este de un an, ceea ce înseamnă că municipalitatea în fiecare lună are la dispoziție peste 1 milion de lei care vor fi folosiți cu precădere pentru partea de dezvoltare.

"Cel puțin anul acesta cred că putem face o rectificare bugetară în care să folosim 4,2 milioane lei, ultimele patru rate, pentru dezvoltare, iar la anul undeva peste 8,5 milioane lei tot pentru partea de dezvoltare, bani care ne erau absolut necesari, pentru că la buget nu ne-a mai rămas nimic, bani pe care să îi folosim în cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene care sperăm în sfârșit că vor fi deblocate și vom intra în executarea lor, și pe care să îi folosim la alte proiecte, spre exemplu utilitățile de la cartierul de blocuri ANL, sau la cartierul de locuințe sociale din zona Cișmea", a mai spus primarul Cătălin Flutur.

La procedura de negociere au participat trei bănci, municipalitatea încheind contract cu Eximbank, suma împrumutată urmând a fi returnată în zece ani. Refinanțarea creditului este fără comisioane.

"Singura pată pe această poveste este că trebuie să plătim un comision de rambursare anticipată tot la IFC, destul de consistent, de vreo 1,6 milioane de lei, pentru că așa au fost negocierile, dar nu mă miră, atâta timp cât am plătit vreo 400.000 de lei să pună cineva semnătura pe un contract, comisionul de acordare", a conchis Flutur.

 

 

Spune-ne opinia ta