Prefectul Dan Nechifor a cerut primarilor să verifice dacă persoanele defavorizate chiar primesc mâncarea caldă plătită de Uniunea Europeană

Prefectul Dan Nechifor a cerut primarilor să verifice dacă persoanele defavorizate chiar primesc mâncarea caldă plătită de Uniunea Europeană

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a făcut astăzi un apel la primarii municipiilor, orașelor și comunelor din Botoșani să se asigure că toate persoanele defavorizate din județ chiar primesc mâncare caldă în baza programului finanțat prin Guvernul României cu fonduri europene.

200 de noi firme s-au înscris în programul ce oferă masă caldă persoanelor vârstnice defavorizate și celor fără adăpost, a anunțat Instituția Prefectului de la Botoșani, ceea ce face ca numărul firmelor interesate să vândă mâncare gătită nevoiașilor să ajungă la aproape 400 la nivelul întregului județ, dublu față de 193, cât era în luna octombrie 2020, când a demarat programul.

La Botoșani sunt aproape 12.000 de beneficiari ai programului, cu 133 de persoane mai mult decât la sfârșitul anului trecut, creșterea fiind cauzată de împlinirea limitei minime de vârstă de 75 de ani a unei noi serii de beneficiari.  

”Îi rog pe domnii primari să se asigure că persoanele defavorizate chiar primesc mâncare caldă și nu produse nepreparate. Și să ne sesizeze orice încălcare a cadrului legal, orice reclamație făcută de beneficiari. Există instituții de control pe fiecare aspect al acestui program, care își fac treaba prin sondaj permanent, cu atât mai mult la o reclamație. ”, a transmis prefectul Dan Nechifor.

Programul de sprijin național pentru persoane fără adăpost și vârstnici cu probleme materiale a demarat în septembrie 2020 și ar fi trebuit să se încheie în luna iunie a acestui an iar valoarea lunară încărcată pe card de către Ministerul Finanțelor Publice, pentru o persoană este de 180 de lei. Un beneficiar poate să achiziționeze mâncare de maxim 40 de lei într-o singură zi, dar poate completa suma cu banii proprii  dacă doreşte o comandă peste această valoare.

Din cei aproape 12.000 de beneficiari din Botoșani, cca 240 de persoane sunt fără adăpost, în timp ce cea mai mare parte o reprezintă persoane vârstnice cu venituri mai mici sau egale cu suma de 800 de lei, atât cât este valoarea indemnizației sociale pentru pensionari, a mai adăugat Cancelaria Prefectului.

 

Spune-ne opinia ta