Planuri copy-paste pentru măsurarea performanței Nova Apaserv (video)

Planul de administrare a societății Nova Apaserv SA pentru perioada 2021-2025, pe baza căruia este măsurată performanța companiei, a provocat dispute în plenul Consiliului Județean (CJ), întrunit joi în ședință ordinară. Documentația conține erori și date neconforme cu realitatea, a atras atenția liderul grupului PNL, Viorel Iliuță.

Potrivit acestuia, instrumentul de lucru nu a fost prefațat de o scrisoare de așteptări, după cum prevăd cutumele administrative, cuprinzând în schimb „o mixtură de pasaje întregi din legislația incidentă” referitoare la atribuțiile Consiliului de Administrație și managementul societății, corelate cu documentarea investițiilor derulate în urmă cu un deceniu. Pe lângă relevanța îndoielnică a informațiilor prezentate, unele date esențiale nu corespund cu realitatea.

„Consiliul de Administrație are cinci membri, dar în planul de administrare are șapte. Cred că e o eroare copy-paste. Legat de strategie, spuneți că societatea are o situație financiară stabilă, a înregistrat profit în fiecare an fiscal și nu are datorii la bugetul de stat, bugetul local și fondurile speciale. Asta e pagina 46. Două pagini mai încolo, se prezintă datoriile totale. Și unde nu aveam datorii, acum sunt datorii și unele chiar în creștere. Și nu datorii curente, ci restante”, a afirmat Viorel Iliuță.

În opinia acestuia, comparația dintre rezultatele înregistrate la finalul trimestrelor II și III nu este relevantă.

„Nu se fac comparații lunare decât dacă vrem să vedem o dinamică, ce se întâmplă dacă… Am observat că datoriile au scăzut cu 470.000 de lei, ceea ce este un lucru bun, dar nu înțeleg de ce s-a făcut comparația cu 30 septembrie. A fost mai bine atunci? Sincer nu înțeleg. Planul acesta de administrare este un instrument de lucru la îndemâna administratorilor societății și a conducerii executive a societății, a managementului. Eu nu înțeleg mare lucru din ce își dorește să facă Consiliul de Administrație și de acolo, pe cale de consecință, și managementul executiv. Nu prea înțeleg ce vrea să facă”, a spus liderul grupului PNL.

În replică, vicepreședintele CJ Bogdan Dăscălescu a recunoscut că, la rândul său, nu înțelege contradicția dintre unii indicatori financiari prezentați.

„O să discut cu doamna director economic, pentru că sincer nici eu nu am înțeles. Comparația prețurilor sau comparația situației s-a făcut în luna iunie cu luna septembrie, pentru că până acolo au fost date, într-adevăr. Ceea ce au încercat să arate este că prețul energiei a influențat fantastic de mult rezultatele financiare ale companiei”, a spus consilierul.

El a adăugat că în prezent se lucrează la planuri de investiții și restructurare a companiei, pe care speră să le poate prezenta în următoarea ședință a CJ. „Asta am și cerut acolo, să pregătească un plan de investiții care să ducă compania într-o zonă de performanță economică”, a spus acesta.

Planul de obiective și indicatori de performanță al companiei Nova Apaserv a fost aprobat de plenul CJ, fiind constituită o comisie de negociere formată din șapte consilieri: Dorin Birta (PSD), Bogdan Dăscălescu (ALDE), Dan Deleanu (PSD), Constantin Pătrăuceanu (PSD), Agnes Holca (PNL), Gabriel Alecsandru (PNL) și Doru Gavrilaș (Pro România).

În funcție de performanța evaluată, se vor stabili și ponderile ICP - % aferente remunerației variabile a membrilor Consiliului de Administrație.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta