Plan de măsuri privind exploatarea lemnului, aprobat în Comitetul Local de Combatere a Bolilor!

Convocaţi de prefectul Dan Şlincu, membrii Comitetului Local de Combatere a Bolilor au aprobat astăzi planul de măsuri propus de Direcţia Silvică, prin care aceasta din urmă va putea exploata lemnul de calitate inferioară din fondul forestier propriu şi din cel privat.

În şedinţa anterioară, în contextul în care pericolul pestei porcine africane este încă prezent pe teritoriul judeţului, conducerea Direcţiei Silvice a solicitat aprobarea CLCB pentru ca în fondul forestier să aibă acces controlat atelaje hipo care să încarce materialul lemnos de calitate inferioară care să fie ulterior comercializat. 

În acest sens, la planul de măsuri de prevenire şi combatere a PPA au fost adăugate propunerile Direcţiei Silvice în privinţa modalităţii de exploatare a lemnului în condiţii de biosecuritate specifice evitării răspândirii virusului.

Printre acestea, un capitol separat este dedicat achiziţiei şi transportului sortimentului de lemn cu atelaje hipo. Astfel, accesul cu atelaje hipo în fondul forestier se va face exclusiv în parchetele unde există stoc de lemn de foc, sub supravegherea gestionarului masei lemnoase. Fiecare conducător de atelaj va fi instruit în privinţa regulilor de biosecuritate precum şi în privinţa riscurilor ce decurg din nerespectarea acestora- cel mai grav fiind portarea virusului PPA din pădure în gospodării, la porcul domestic.

La ieşirea din fondul forestier, gestionarul masei lemnoase va proceda la dezinfectarea atelajului, a încărcăturii acestuia, a animalelor de tracţiune prin tratarea cu soluţie dezinfectantă. Aceluiaşi tratament de dezinfectare vor fi supuse îmbrăcămintea şi încălţămintea folosită de participanţii la activitate.

Responsabilul acţiunii de punere în valoare va instrui fiecare proprietar de pădure sau participant la activitate referitor la regulile de biosecuritate precum şi asupra riscurilor, ocazie cu care se va menţiona şi dacă participanţii ori proprietarii deţin suine în gospodăriile proprii.
Prin planul de măsuri se interzice, de asemenea, accesul în fond forestier în alte zone decât cea în care se desfăşoară acţiunea.

Membrii CLCB au luat notă de propunerile Direcţiei Silvice şi au aprobat planul de măsuri propus de instituţie.

„Înţelegem obligaţia Direcţiei Silvice de a exploata lemnul din fondul forestier, însă pe de altă parte înţelegem şi nevoia de a menţine un nivel strict de biosecuritate care să împiedice răspândirea PPA. Sperăm că prin respectarea condiţiilor aprobate astăzi şi controlul ferm pe fondul forestier să reducem la maxim orice risc de răspândire a virusului pestei porcine africane la nivelul judeţului”, a declarat prefectul Dan Şlincu.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vasile Miriuță, ultimul meci la Poli Iași? Ce spune Cornel Șfaițer despre o eventuală demisie!

Saturday, 17 May 2025

Echipele Poli Iași și Petrolul Ploiești sunt la egalitate în clasament, însă pot retrograda în ultima etapă. Ambele au 28 de puncte, nu mai pot retrograda direct, dar au nevo...

Femeie dispărută: Polițiștii botoșăneni solicită sprijinul comunității!

Saturday, 17 May 2025

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, din comuna  Șendriceni, care în anul 1992 a părăsit domiciliul, iar până în pr...

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora: Prezența la urne la ora 15:00!

Saturday, 17 May 2025

Mobilizare enormă la vot în străinătate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025, cu o prezență la urne în diaspora aproape dublă față de primul tur de acum două...