Pensiile speciale, de mii de lei pentru primari, consilieri locali şi judeţeni, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, ar putea fi adoptate miercuri, în şedinţa de Guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă.
Asta, deşi proiectul a primit aviz negativ marți, de la Consiliul Economic şi Social, în urma unei şedinţe în care sindicatele şi patronatele au criticat dur Guvernul, relatează stirileprotv.ro.
Patronate: “Aş vrea să întreb reprezentantul Guvernului care este urgenţa pentru a adopta o OUG pe codul administrativ?”
Sindicat: “Răspundeţi, care-i urgenţa? Să primească primarii pensii acum, că vin alegerile în noiembrie, în decembrie?”
Sirma Caraman, secretar de stat Ministerul Dezvoltării: “Urgenţa este că... Somia, ăăă, România şi-a asumat nişte, ăăă, fa.. angajamente faţă de Uniunea Europeană, că implementăm strategiile privind funcţia publică şi reforma administraţiei. Deja suntem cu un an în urmă în implementare pentru că majoritatea acestor măsuri sunt în cod”.
Secretarul de stat de la ministerul Dezvoltării, Sirma Caraman, a justificat pensiile speciale ale primarilor, consilierilor şi preşedinţilor de consilii judeţene prin faptul că aleşii au avut salarii mici.
Sirma Caraman, secretar de stat Ministerul Dezvoltării: “Este o compensaţie pentru ceea ce s-a întâmplat până în prezent, că salariile din administraţia publică pentru primari au fost foarte mici”
Patronat: “Dar când au candidat ştiau că o să vină această lege? Îşi dau demisia? Să se ducă acasă dacă au salariile mici, nu le-a cerut nimeni să candideze. Asta nu e o funcţie aşa...că sunt angajaţi undeva. Deci au făcut-o de bunăvoie şi acum le plângem noi de milă”
Ce pensii ar putea primi angajații din administrație
Pensia specială pentru un primar care a stat trei mandate şi are acum un salariu brut de 10.000 de lei pe lună ar fi aproape 6.000 de lei pe lună şi se cumulează cu orice alt venit. Codul Administrativ reuneşte 17 legi, are un text de 280 de pagini, cu 600 de articole şi a fost respins ca neconstituţional anul trecut de Curtea Constituţională. Proiectul ar fi trebuit dezbătut de Parlament. Guvernul a decis însă că e urgent.
Consiliul Economic şi Social a dat până la urmă un aviz negativ Codului Administrativ. Chiar şi aşa, Guvernul are undă verde să dea miercuri Ordonanţa de Urgenţă cu pensiile speciale.