Consilierii județeni cer Poliției o verificare mai riguroasă a agenților de pază: "Să verificați dacă au și minte, nu numai kilograme"

Agresiunile care s-au produs în ultimele zile în Botoșani au fost aduse în discuție, miercuri, și în cadrul ședinței de Consiliu Județean.

Consilierii județeni cer Poliției o verificare mai riguroasă a agenților de pază: "Să verificați dacă au și minte, nu numai kilograme"

Pe ordinea de zi a ședinței a fost un proiect de hotărâre privind aprobarea planului strategic de acțiune al Autorității Teritoriale de Ordine Publice, pe anul 2017, fiind prezenți în sală și șeful Poliției Locale, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi și adjunctul șefului Poliției municipiului Botoșani pe investigații criminale.

Președintele ATOP, Gheorghe Nazare, a ținut să felicite cele trei instituții pentru eforturile conjugate depuse în prinderea tâlharilor, un subiect intens dezbătut fiind și agresiunea din Mall, unde un adolescent acuză că ar fi fost bătut de agenții de pază.

Mai mulți consilieri județeni au cerut ca atunci când se acordă avizele de către Poliție firmelor de pază să se facă o selecție mai riguroasă a agenților de pază.

"Nu putem trece atât de ușor peste evenimentele care au avut loc săptămâna trecută, atât acel grup care din punctul meu de vedere, din ceea ce am citit în presă, a fost un grup organizat, pentru că urmăreau cu taxiul femeile, după cum și ceea ce s-a întâmplat la Mall. Știm cu toții că cei de la pază și ordine, aceste societăți, nu prea angajează îngeri dar a tăbărî cinci bărbați peste 100 de kg asupra unui copil deja mi se pare un gest animalic care nu știu cum poate fi catalogat. Aș vrea să întreb dacă acești oameni când sunt angajați au un aviz de la Poliție și în ce condiții se poate da un asemenea aviz. La nivel național asemenea grupări sunt angrenate în diverse acțiuni ilegale chiar trafic de persoane, de droguri, și m-ar interesa dacă putem crea un sistem de selecție ca în aceste societăți să nu mai ajungă oameni de o asemenea calitate", a spus consilierul județean Gheorghe Vâzdoagă.

Cms. șef Marcel Burlacu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, a explicat care este procedura în cazul avizării firmelor de pază. 

"În legătură cu lucrătorii care sunt la pază avizul îl dăm noi, cei de la Poliție, în urma unor verificări pe care le facem, dar profesional sunt instruiți tot de către cei din cadrul societății lor. În urma verificărilor pe care le-am efectuat noi în teren s-a considerat că într-adevăr corespund pentru aceste funcții. Nu putem ști cum vor lucra, cum vor proceda în timpul serviciului pe care îl desfășoară. Acest caz a avut loc în incinta Mall-ului unde este un spațiu închis. Competența noastră este, dar nu în proporție de 100%, pentru că au ei angajați care să asigure paza, ordinea și liniștea publică. În cauză este întocmit dosar penal pentru loviri sau alte violențe. În proporție de 80% am probat și vinovăția autorilor, urmează să inaintăm dosarul la Parchet cu propuneri procedurale", a precizat reprezentantul IPJ.

Consilierul județean Gheorghe Sorescu a avut o intervenție ceva mai dură vizavi de angajații firmelor de pază.

"Poate ar fi bine dvs., cei de la Poliție, să verificați dacă au și minte, nu numai kilograme. Una dintre calități care este dominantă este mărimea și figura, dar poate că ar fi bine să fie evaluați să se constate dacă au și un pic de minte. Să îți pui mintea cu un copil de liceu și să îl nenorocești este de neadmis așa ceva", a menționat Sorescu. 

Cms. șef Marcel Burlacu a precizat că se fac verificări privind studiile, replica lui Sorescu fiind: "Într-adevăr, diploma nu înseamnă să ai și minte...". 


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
460

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
59

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
77

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...