O asociație vine cu precizări, în urma scurtării traseului 2 de către „Microbuzul”. „Comunicatul Anetei Gireadă este lipsit de minimă probitate”

O asociație vine cu precizări, în urma scurtării traseului 2 de către „Microbuzul”. „Comunicatul Anetei Gireadă este lipsit de minimă probitate”

Cu referire la modificările ce țin de transportul public local din comuna Mihai Eminescu, transmise de către primarul Aneta Gireadă, aparatul tehnic al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Zona Metropolitană Botoșani” a transmis o serie de precizări, pe care le redăm în continuare:

„Comunicatul Anetei Gireadă privind transportul public de persoane în zona Municipiul Botoșani – Cătămărăști Deal, comuna Mihai Eminescu, este lipsit de minimă probitate și continuă transferarea problemelor nerezolvate pentru cetățeni - și care țin de administrația publică locală - în domeniul politicului.

Deși spune că instituția Zona Metropolitană Botoșani nu a inițiat nici un proiect pe transport public, amintim faptul că însăși Aneta Gireadă a aprobat, încă din anul 2015, în numele UAT Mihai Eminescu, Strategia de transport public metropolitan. Prioritate în cadrul Strategiei de Dezvoltare a Zonei Metropolitane pentru 2015-2020 (document public), planul viza: transport public metropolitan integrat, politica de subvenții de la bugetele locale, tichete de călătorie valabile pe întreg arealul Zonei Metropolitane, rută de transport cu tramvai în Cătămărăști Deal (pag.145-146). Primarul

Aneta Gireadă a dat atunci și o declarație televizată privind susținerea acestui proiect metropolitan.

Pentru realizarea transportului public de călători pe traseul Botoșani – Manolești Deal, tot primarul Aneta Gireadă a aprobat realizarea unui ”Studiul de fezabilitate pentru transportul public cu tramvaiul în Cătămărăști Deal ” în ședința Consiliului Director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Zona Metropolitană Botoșani” din anul 2016.

Proiectul a fost inclus în Planul de investiții al Zonei Metropolitane, după finalizarea Planului de mobilitate al municipiului Botoșani.

Deși solicitase realizarea proiectului și exista prevedere bugetară, în ședința Consiliului Director din luna martie 2017 Aneta Gireadă se răzgândește și retrage personal proiectul de transport public în Cătămărăști Deal, chiar în timpul ședinței Consiliului Director (pag. 4-5 din Procesul-Verbal).

Retragerea politică (din anul 2018) a UAT-urilor liberale din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Zona Metropolitană Botoșani” aduce deservicii propriilor cetățeni, inclusiv în domeniul transportului public de persoane și, în acest caz, sesizarea cetățenilor comunei Mihai Eminescu este îndreptățită. O Asociație de Dezvoltare Intercomunitară pe transport public metropolitan (prioritate în Strategia de Dezvoltare a Zonei Metropolitane Botoșani) nu se poate constitui fără UAT-urile Mihai Eminescu și Răchiți, comune periurbane care absorb o bună parte din transportul de călători metropolitan și străbătute de trasee care afectează direct și UAT-urile Bucecea și Roma.

Credem că acutizarea unor probleme cetățenești legate de transportul public de persoane pe arealul metropolitan obligă administrațiile publice locale să lase deoparte politicul și să se întâlnească pentru rezolvarea acestei probleme în condițiile legislației actuale. Reamintim că aceasta implică constituirea unei Asociații de Dezvoltare
Intercomunitară pe transport public metropolitan până la sfârșitul anului 2019. În situația în care conducerile administrațiilor publice locale convin asupra acestei asocieri, Aparatul tehnic al Zonei Metropolitane este în măsură să asigure realizarea activității de transport public metropolitan”, se arată într-un comunicat emis, marți, de asociație.

Comunicatul Anetei Gireadă poate fi citit la următorul link: http://stiri.botosani.ro/stiri/administratie/maxi-taxi-nu-mai-ajunge-pana-in-catamarasti-deal.html

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
92

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
119

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
184

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...