Mihai Eminescu și Veronica Micle, statui în mărime naturală, noile atracții turistice din Botoșani

În municipiul Botoșani a început amenajarea unui traseu turistic inedit dedicat lui Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu și Veronica Micle, statui în mărime naturală, noile atracții turistice din Botoșani

   Foto: Adevărul

Proiectul include și amplasarea de statui în mărime naturală a poetului și a iubitei sale Veronicăi Micle, în locuri unde aceștia obișnuiau să se plimbe.

Reprezentanții municipalității, prin intermediul unui proiect transfronalier, cu fonduri europene, transformă Botoșaniul într-un oraș-muzeu memorial dedicate lui Eminescu și operei sale. Totodată prin intermediul lui Eminescu, turiștii sunt invitați să descopere Botoșaniul de altădată, o perlă ascunsă, multi-culturală și multi-entică din nordul Moldovei, scrie Adevărul.

Proiectul conceput de România și Moldova este intitulat „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani-Bălți“, a fost lansat în anul 2022 și este în valoare de 1,5 milioane de euro. Una dintre componente este amenajarea a unor statui în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani. Este vorba despre un grup statuar, în mărime naturală, care o înfățișează pe Veronica Micle alături de Mihai Eminescu, în apropierea lacului din parc, precum și o statuie a lui Eminescu, pe o bancă, în fața foișorului de pe dealul panoramic al parcului.

Alegerea nu este întâmplătoare, acest parc, numit Grădina Publică Vârnav pe vremea lui Eminescu, era locul preferat de plimbare și meditație al poetului. În anul 1887, Veronica Micle a venit să-l vadă pe Eminescu și a stat 12 zile în oraș, plimbându-se cu poetul prin acest parc. Aceste statui care vor fi iluminate arhitectural sunt deja deliciul localnicilor și al turiștilor care se fotografiază cu ele.

Totodată, prin locurile cu rezonanță istorică a vechiului Botoșani, cu superbele sale clădiri de secol XIX și început de secol XX, au fost amplasate aproximativ 100 de pietre ornamentale cu versurile „Luceafărului“. Acestora li se adaugă hărți, stâlpi multimedia cu locurile de vizitat și cu zonele frecventate de Eminescu, inclusiv terase sau primul său loc de muncă, teatrul unde a jucat și a fost sufleur, încheie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
293

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
437

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
569

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...