În căutarea satului ”dispărut”: O femeie plecată din Botoșani nu mai găsește pe hartă satul în care s-a născut!

În căutarea originilor românești, a amintirilor din copilărie, Mara a constatat cu surprindere că satul ei natal nu mai figurează pe nicio hartă oficială.

Este vorba despre satul Cobiceni, aflat în vremea copilăriei lângă Hlipiceni. Mara a cerut ajutor pe rețelele sociale pentru a afla explicații cu privire la ”dispariția” satului din județul Botoșani.

”Îmi doresc de ani buni să găsesc satul Cobiceni, dar nu îl găsesc pe hartă. Ce s-a întâmplat cu acest sat, am origini acolo, dar habar nu am de ce nu dau de el. Mi-aș dori să îmi găsesc rădăcinile românești. Cine știe de ce Hlipiceni, care după cum văd e comună, nu mai are acest sat? Poate cineva să îmi explice? De când nu mai e? Cred că a dispărut. Am găsit însă gara Todireni, am amintiri mici de copil sub 5 ani”, a scris Mara de grupul de Facebook dedicat comunei Hlipiceni.

”Nu a fost desființat, i s-a schimbat doar numele!”

Botoșănenii de acasă s-au grăbit să îi ofere Marei lămuriri cu privire la situația satului ”dispărut”. Mai exact, spune Ion P., de asemenea născut în Cobiceni, explicația provine din faptul că, în urmă cu 55 de ani, o lege restabilea ”organizarea administrativă a teritoriului republicii Socialiste România”. Este vorba despre Legea nr. 2 din 16 februarie 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România, emisă de Marea Adunare Națională (vezi foto jos).

Legea respectivă făcea referire, pe de o parte, la satele nou înființate (de exemplu Lișmănița, care aparținea de Darabani, sau Movileni, care aparținea de Concești), dar și la cele care au fost ”desființate ca urmare a contopirii lor cu alte sate” (listă care cuprinde și satul Cobiceni, care este astfel ”contopit” cu satul Hlipiceni).

”Și eu sunt din satul Cobiceni, din 1968 s-au schimbat multe denumiri ale satelor, precum Bâznoasa din comuna Lunca, unde locuiesc acum. Cobiceni, de la Curtea Cucoane, de pe stânga, și casa lui Prisacaru, pe dreapta cum mergem spre Răuseni, eu consider că e tot satul Cobiceni. Acum nu se mai deosebește satul Hlipiceni de satul Cobiceni, s-au unit complet, s-au construit case mai ales pe stânga, șosele. Dacă se mai face o împărțire administrativă, comuna Hlipiceni va fi centru peste vreo 10 actuale comune, de la Sulița până la Călărași”, a spus Ioan P.

Iulian L. completează, precizând că înca din 1968 ”Cobiceniul și Hlipiceniul erau aproape lipite (în prezent nu mai există distincție între ele)”.

”S-a făcut un artificiu administrativ de a mări populația Hlipiceniului (implicit de a îndeplini conditiile unei comune), spre a nu mai depinde de comuna Todireni, asa cum era în perioada interbelică”, spune Iulian L., adăugând: ”Satul nu a fost desființat, i s-a schimbat doar numele, acum se numește Hlipiceni”.

Mai amintește astăzi de vechiul sat o unitate de învățământ din Hlipiceni care poartă denumirea Școala cu clasele I-IV Cobiceni.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime: ”Sper că cei de la PSD o să vadă și vor lua aminte!” (Video)

astăzi, 11:34

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, vorbește din nou despre barajul de la Vârfu Câmpului, care va fi declarat proiect major de importanță națională: &rdq...

Zeci de mii de români au votat deja!

astăzi, 11:13

Deși pe teritoriul României prima zi a alegerilor prezidențiale este cea de duminică, 24 noiembrie, votul în străinătate este deja în derulare. În diaspora votarea a &i...

PSD Botoșani: Investiții făcute de echipa PSD în sistemul educațional botoșănean

astăzi, 10:42

Educația este un domeniu prioritar pentru echipa PSD Botoșani, iar investițiile făcute în ultimii ani demonstrează acest lucru. „Pentru a avea un viitor mai bun, trebuie să invest...