Alertă sanitar-veterinară cu lebede moarte la Botoșani, DSVSA le-a cerut tuturor primarilor să ia măsuri pentru reducerea riscurilor!

Zeci de lebede moarte în zona de nord a Moldovei, DSVSA alertând autoritățile cu privire la reactivarea gripe aviare.

Alertă sanitar-veterinară cu lebede moarte la Botoșani, DSVSA le-a cerut tuturor primarilor să ia măsuri pentru reducerea riscurilor!

   Foto: IPM

Lebede moarte au fost identificate în județele din zona de nord, în special Suceava și Botoșani, pe valea Siretului, dar și pe ambele maluri ale Prutului, în România și Republica Moldova.

Potrivit unei notificări din 29 decembrie 2023, a Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală, adresată unităților administrativ-teritoriale din județul Botoșani, li se solicită primarilor să informeze populația, prin mijloace specifice, cu privire la măsurile suplimentare de biosecuritate, la nivelul gospodăriilor, în vederea reducerii riscului contactului între păsările domestice și sălbatice.

Măsurile se impun, potrivit oficialilor din cadrul DSVSA Botoșani, după ce ”pe malul râului Siret, în aval de barajul de acumulare Rogojești, au fost găsite 12 lebede moarte”.

Drept urmare, populația este sfătuită să adopte o serie de măsuri:

-separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice.

-evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute obligatoriu în spații de cazare special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice.

-se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice.

-evitarea intrării mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploatației).

-prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie.

-aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferite în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecția încălțămintei.

-prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special de apă și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele. Astfel, va trebui limitat pe cât posibil accesul tuturor păsărilor domestice și păsări sălbatice captive în luciuri de apă sau lacuri. 

Potrivit specialiștilor, reapariția virusului aduce mari probleme și risc de extindere. Virusul de tip H5 N1 este înalt patogen și se poate transmite ușor și la păsări domestice și chiar și la om.

Temperaturile ridicate fac și ele ca păsările sălbatice să circule foarte mult și să răspândească virusul. Lebăda este doar cea mai sensibilă la această gripă.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
471

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
641

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
752

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...