Legea salarizării provoacă DEZECHILIBRE în bugetele mai multor primării: Nu mai sunt bani de salarii, dar nici pentru lemnele de foc necesare încălzirii
Cei 15 angajaţi ai Primăriei comunei Dimăcheni din judeţul Botoşani nu îşi vor primi luna aceasta salariile, bugetul comunei fiind gol după ce conducerea instituţiei a majorat, conform legii, salariile începând cu data de 1 iulie şi nu a mai primit alţi bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare, relatează Mediafax.
Conform conducerii Primăriei comunei Dimăcheni, instituţia nu mai are bani de funcţionare, având deja datorii la iluminatul public, la compania care adună gunoiul din localitate şi restanţe la plata navetei profesorilor.
“Avem 15 angajaţi la Primăria din Dimăcheni. Ar trebui să dăm salariile, dar nu mai avem bani. După creşterile salariale care a avut loc de la 1 iulie, efortul bugetar pentru plata salariilor este de 90.000 de lei pe lună, ceea ce include salariile şi plata contribuţiilor către stat, dar noi nu mai avem bani. Nu mai avem bani nici pentru cheltuielile de funcţionare ale instituţiei deoarece suntem o comună mică şi nu avem alte venituri decât cele de la buget. Am rămas fără bani după ce am crescut salariile personalului şi tot aşteptăm rectificarea bugetară. Nu ştiu cum vom plăti lunea viitoare salariile. Bugetul este gol”, a declarat, corespondetului MEDIAFAX, viceprimarul comunei Dimăcheni, Valentin Albu.
Viceprimarul Valentin Albu spune că instituţia nu a reuşit să cumpere nici lemnele de foc necesare încălzirii birourilor, iar cheltuielile de funcţionare necesare funcţionării Primăriei Dimăcheni până la finalul anului sunt estimate la 500.000 de lei.
Creşterile salariale din sectorul bugetar şi a contribuţiilor către stat au creat dezechilibre în bugetele mai multor primării mici din judeţul Botoşani, însă situaţia cea mai gravă este în comuna Dimăcheni.
“Din discuţiile pe care le-am avut cu mai mulţi primari de comune din judeţ, aceştia spun că există probleme în asigurarea cheltuielilor de funcţionare ale primăriilor până la finalul anului şi cu toţii aşteaptă rectificarea. Până acum nu am primit notificări de la primari că nu mai au bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare. La Dimăcheni este o situaţie deosebită, comuna este mică, are sub 1500 de locuitori şi nu are alte resurse”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Consiliul Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi.
Potrivit legii salarizării, salariile angajaţilor din primării sunt stabilite prin hotărâre a consiliului local, ceea ce înseamnă că acestea pot fi reglementate, după majorări, tot prin hotărâre de consiliu local.
"Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale «Administraţie» din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale şi din serviciile publice din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, în urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor", arată Articolul 11 din legea salarizării.
Cu legea salarizării care le permite creşterea lefurilor, aleşii locali nu fac economie când vine vorba de bani. De la 1 iulie, în administraţiile din ţară a început febra majorărilor, salariile crescând şi de trei ori faţă de cât sunt în prezent. Legea o permite, singura condiţie angajaţii să nu câştige mai mult decât şeful instituţiei.