Pentru drumuri au fost prevazuti 14.277.000 lei, iar pentru echilibrarea bugetelor locale 24.480.000 lei.
"Fondurile pentru drumuri au fost repartizate in functie de lungimea si starea tehnica, dupa ce au fost consultati si primarii. Majoritatea banilor au mers la drumurile judetene, aproximativ 8.800.000 lei, fiindca sunt mult mai deteriorate decat cele comunale", a explicat presedintele Consiliului Judetean Botosani, Mihai Tabuleac.
La celalalt capitol, prioritate au avut localitatile care au intocmit proiecte. Doar doua primarii, Santa Mare si Dimacheni, nu figureaza cu proiecte de dezvoltare locala.
Fiindca solicitarile au fost foarte mari comparativ cu sumele de repartizat, s-a tinut cont de proiectele aflate in derulare, pe sectiunea PHARE- CES, si anume cele care vizeaza un sistem performant de deseuri in municipiul Dorohoi, un sistem integrat de management al deseurilor in opt comune: Albesti, Todireni, Calarasi, Rauseni, Sulita, Blandesti, Hlipiceni si Lunca, sistem de gestionare a deseurilor in orasul Flamanzi si comunele Frumusica, Prajeni, Cosula, Copalau, reabilitarea Centrului Istoric si a zonei pietonale a municipiului Botosani.
In atentie sunt si proiectele derulate prin Planul Operational Regional ale municipiului Botosani, dar si proiecte ce vizeaza dezvoltarea infrastructurii si a unor baze sportive din mediul rural, ca Bucecea, Albesti, Havirna, Leorda, Pomarla, Trusesti, Todireni, unde autoritatile locale pot asigura o contributie proprie.
Nu toti alesii judeteni au fost incantati de modul de repartizare a bugetului, liberalii considerandu-l discriminatoriu si acordat pe criterii politice. Mai exact, nu isi pot explica diferenta dintre suma de aproape 20 miliarde lei vechi alocata orasului Flamanzi (cu primar PDL) si cea de 5 miliarde si ceva lei vechi alocata orasului Darabani (cu primar PNL).
Eu as vota cu amandoua mainile acest buget, din capul locului, daca nu as avea o indoiala ca acest buget a fost facut intr-un mod absolut obiectiv. Primariile liberale au fost rase fata de celelalte primarii. Haideti sa fim cinstiti cu noi insine: sunteti o coalitie la Guvernare si v-ati tras un pic partea leului din putinul care exista in momentul de fata de repartizat. De ce sa nu recunoasteti faptul ca s-a incercat sa se acopere niste goluri la niste primarii PD-L si PSD si pentru asta s-au luat bani de la primariile PNL. Eu votez impotriva acestui mod de repartizare a bugetului, a justificat Liviu Andronic votul sau impotriva proiectului.
Acuzatiile un au fost chiar de tot infirmate de seful CJ.
Chiar nu a fost o coincidenta faptul ca primariile PNL au primit sumele cele mai mici pentru ca repartizarea sumelor la drumuri are ca si criteriu prevazut de lege starea tehnica a drumurilor. Ei si-au tras multi bani in perioada anterioara, stie toata lumea ca primariile conduse de primari PNL primeau prin hotarare de Guvern, direct de la Bucuresti, bani. Au cheltuit mare parte din acesti bani, tocmai pentru drumuri si atunci bineinteles ca starea tehnica de acolo este mai buna pentru ca s-a investit mai mult in perioada anterioara", a specificat Mihai Tabuleac.
"O veche vorba romaneasca spune ca: Ce tie nu-ti place altuia nu-i face. Insa probabil este prea greu pentru cei care s-au vazut cu malaiul in pod si cu ciolanul in bot sa se comporte corect fata de nevoile cetatenilor acestui judet. Noi nu spunem ca nevoile locuitorilor din Flamanzi sau din alte localitati ale judetului nu sunt mari, dar este greu de inteles diferenta de aproape patru ori mai mare prezentata in exemplele de mai sus. Se pare ca boala administratiilor locale PDL, boala numita portocalita, nu se trateaza decat cu bani, foarte multi bani", a declarat consilierul Liviu Andronic.
Cu toate acestea, proiectul inaintat de presedintele Consiliului Judetean, cu privire la repartizarea sumelor, a trecut de votul consilierilor judeteni, chiar daca votul PNL a fost impotriva.