Liderii consiliilor județene din Botoșani și Suceava pun bazele unor proiecte comune de dezvoltare

Liderii consiliilor județene din Botoșani și Suceava pun bazele unor proiecte comune de dezvoltare

Liderii consiliilor județene din Botoșani și Suceava, Doina Federovici și Gheorghe Flutur, au participat, miercuri, la o întâlnire de lucru pe tema dezvoltării infrastructurii rutiere din cele două teritorii.

Potrivit unui comunicat emis de CJ Botoșani, discuțiile s-au axat pe realizarea unui parteneriat între cele două județe și municipiile reședință de județ, care să preia realizarea drumului de mare viteză Botoșani – Suceava, ca prelungire a Autostrăzii A7. Acest drum este inclus în Planul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030.

De asemenea, se dorește modernizarea Drumului Național DN 29A, Suceava – Dorohoi – Darabani – Rădăuți-Prut, expertizarea și reluarea lucrărilor la podul de peste râul Siret de la Talpa, precum și cooptarea CJ Botoșani în Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie dezvoltat în jurul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

„A fost o discuție așezată pe necesitățile de dezvoltare a celor două județe, care au interese comune și care trebuie să evolueze împreună pentru recuperarea decalajelor față de alte regiuni ale țării. S-au identificat oportunitățile pe care le avem prin demararea unor proiecte comune și am convenit pașii pe care îi vom avea de parcurs. Realizarea drumului de mare viteză Botoșani – Suceava, ca prelungire a Autostrăzii A7, modernizarea Drumului Național DN 29, Suceava – Dorohoi – Darabani – Rădăuți-Prut, expertizarea și reluarea lucrărilor la podul de peste Siret de la Talpa sunt obiective de investiții prioritare pentru ambele județe, care, împreună reprezintă peste 5% din populația și teritoriul României, dar și principalul bazin de forță de muncă al țării”, a declarat Doina Federovici.

Totodată, cele două județe sunt „poarta de acces” a Europei către piața de desfacere reprezentată de spațiul ex-sovietic. Poziția lor geostrategică este foarte importantă, dat fiind faptul că au graniță comună cu Republica Moldova și Ucraina. 

Județul Botoșani dispune de două puncte de trecere simplificată a frontierei de stat cu Republica Moldova, în localitățile Rădăuți-Prut și Stânca, și unul cu Ucraina, în localitatea Racovăț. 

Județul Suceava, județ de graniță cu Ucraina, dispune de cinci puncte de trecere simplificată a frontierei de stat în localitățile Izvoarele Sucevei, Ulma, Climăuți, Vicovu de Sus și Vășcăuți și de două puncte de trecere deschise traficului internațional la Siret și Vicșani.

„Această vecinătate reprezintă o oportunitate pentru accesarea proiectelor și a investițiilor în zona transfrontalieră și pentru circulația resursei umane. Ea conferă Regiunii Nord-Est un avantaj strategic din punct de vedere al cooperării transfrontaliere cu Ucraina și Republica Moldova și din perspectiva apropierii acestora de structurile europene”, a mai declarat președintele CJ Botoșani.

Doina Federovici a subliniat importanța cooptării instituției pe care o conduce în Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie dezvoltat în jurul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

„Ne dorim să valorificăm toate oportunitățile pentru dezvoltarea județului. Prin intermediul acestui cluster, mediul public și cel privat pot colabora în vederea unei dezvoltări armonioase și susținute prin implicarea atât a fondurilor publice, guvernamentale, locale sau europene, cât și a celor private. Doar unindu-ne forțele vom putea reuși”, a conchis aceasta.

Cei doi oficiali au convenit ca astfel de întâlniri să fie mai dese și chiar să participe împreună la ședințele de plen ale consiliilor județene Botoșani și Suceava în vederea susținerii proiectelor comune, atât la nivel local, cât și național.

(editor: R.A.)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
68

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
79

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
77

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...