Municipalitatea intenționează să rezilieze contractele de închiriere a locuințelor sociale din Centrul Istoric și să acționeze în instanță proprietarii unora dintre imobilele vândute de SC Locativa SA. Principalul scop este transformarea acestor spații în locuințe de serviciu pentru angajații Primăriei și ai societăților din subordinea Consiliului Local (CL).
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat că a fost demarată licitația pentru finalizarea celor 72 de apartamente din cartierul ANL Cișmea, unde lucrările au fost executate în proporție de 50%. Acestea vor reprezenta alternativa pe care locatarii din Centrul Istoric o vor avea la dispoziție, a declarat edilul într-o conferință de presă.
„Vrem să redăm Centrul Istoric înapoi botoșănenilor, așa cum a fost odată și facem aceste demersuri în paralel cu oferirea unor spații cetățenilor care dețin locuințe sociale în Centrul Istoric, pentru a nu mai avea astfel de imobile acolo, să căutăm altă destinație, iar în acest sens am demarat licitația pentru cele 72 de locuințe sociale din cartierul ANL Cișmea, licitație care presupune un rest de executat în valoare de 9 milioane de lei, pentru că am avut un constructor care a intrat în insolvență și a denunțat contractul pe care l-am avut pentru execuția acestor locuințe sociale. Vom continua reabilitarea imobilelor, pentru a avea și o alternativă pentru cei care locuiesc în Centrul Istoric, și cu o hotărâre de Consiliu Local să schimbăm destinația locuințelor sociale.
Pentru persoanele care au contracte de închiriere acolo oferim o alternativă, iar cea mai la îndemână sunt aceste 72 de apartamente care trebuie finalizate. Am mai trimis și alte solicitări către Ministerul Dezvoltării pentru locuințe sociale, dar aceste demersuri presupun un orizont de finalizare mai îndepărtat. Și atunci terminăm acest proiect și avem o alternativă pentru revitalizarea Centrului Istoric”, a afirmat Cosmin Andrei.
Locuințele sociale „nu se pretează”, dar pot deveni de serviciu
Primarul municipiului a precizat că locuințele sociale din zona Pieței 1 Decembrie vor fi date în folosință angajaților companiilor aparținând Consiliului Local, organizațiilor de utilitate publică sau partidelor politice.
„Știe toată lumea că nu trebuia să avem locuințe sociale în Centrul Istoric. Trebuia cu totul și cu totul o altă destinație dată acestui obiectiv turistic pentru municipiul Botoșani, monumentelor istorice de acolo, care trebuie puse în valoare, și atunci firesc este să oferim o alternativă pentru cei care locuiesc acolo. Dacă vor fi de acord cu ceea ce propunem, este foarte bine, pentru că nu ne dorim să îi scoatem în stradă. Dacă nu vor fi de acord, vom rezilia contractele de închiriere, dând altă destinație imobilelor pe care le avem acolo, dar nu locuințe sociale. Locuințele sociale se pretează pentru a fi folosite în alte zone. Pot fi locuințe de serviciu, sedii pentru asociații și fundații, sedii secundare ale Primăriei municipiului Botoșani. Pot fi locuințe de serviciu la Poliția Locală, Serviciul de Urbanism, aparatul Consiliului Local și așa mai departe”, a spus acesta.
Proprietari dați în judecată pentru recuperarea unor imobile
După cum atrăgea atenția din postura de viceprimar, Cosmin Andrei reiterează suspiciunile legate de vânzarea unor apartamente administrate de Locativa SA, motivate de prețul modic de achiziție. Municipalitatea se va adresa instanțelor pentru recuperarea acestora.
„Ne-am îndreptat în instanță pentru recuperarea acestor apartamente care au fost vândute pentru sume derizorii. Contractele la care am avut acces au fost perfectate în birourile de la Locativa, vândute cu sume derizorii, 10.000 de euro pentru un apartament sau un spațiu de locuit în suprafață de 70 de metri pătrați. Deși Codul civil spune că aceste contracte se perfectează în formă autentică la notar, ele au fost semnate în birourile Locativa iar cele două părți, Locativa și chiriașul, nu aveau posibilitatea să semneze contracte de vânzare pentru imobilele municipiului Botoșani, care au fost date doar în administrare societății Locativa și au fost înstrăinate într-un mod nelegal.
Vom acționa în instanță pe cei care dețin aceste imobile și, de asemenea, vom chema și societatea Locativa în fața judecătorilor pentru a recupera apartamentele și cei care au greșit să plătească. Vom face un audit și vom identifica toate apartamentele care au fost vândute, eu am cunoștință doar de trei apartamente și din punctul meu de vedere aceste apartament trebuie recuperate”, a explicat Cosmin Andrei.
Ideea schimbării statutului locuințelor sociale din Centrul Istoric a mai fost argumentată de edil de-a lungul timpului. O măsură similară a fost pusă în aplicare și în 2012, când zeci de imobile au devenit locuințe de serviciu pentru specialiști și angajați ai instituțiilor de cultură, după renovarea a 18 clădiri emblematice din zonă. În 2015, și fostul primar Ovidiu Portariuc clama demersuri pentru strămutarea locuințelor sociale din Centrul Istoric.