Municipalitatea intenționează să cumpere Casa „Ankele” la prețul de 400.000 de euro (video)

Municipalitatea intenționează să cumpere Casa „Ankele” la prețul de 400.000 de euro (video)

Municipalitatea intenționează să cumpere Casa „Ankele” din Centrul Istoric la prețul de 400.000 de euro, plata urmând a fi efectuată în trei tranșe anuale, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, primarul orașului Botoșani, Cosmin Andrei.

Potrivit edilului, expertiza financiară a stabilit o valoare a imobilului de 517.000 de euro, însă comisia constituită la nivelul Primăriei și Consiliului Local (CL) a reușit negocierea sumei de achiziție.

„Un subiect care a trenat foarte mult, iată că astăzi se apropie de final. Încă din anul 2013 au fost făcute demersuri pentru achiziția acestui imobil. Am făcut un raport de evaluare și un raport de expertiză tehnică pentru acest imobil. Raportul de expertiză tehnică încadrează Casa Ankele în clasa seismică de ordin 2, ceea ce înseamnă că imobilul presupune o reabilitare, iar expertiza financiară a dat o valoare de piață de 517.000 de euro. Avem o comisie de negociere la nivelul Consiliului Local și la nivelul Primăriei, care s-a întrunit cu deținătorii acestui imobil și în urma negocierilor am agreat prețul de 400.000 de euro, preț care va fi plătit în trei rate anuale. Consider că am făcut o negociere foarte bună”, a afirmat Andrei.

Va fi elaborat un proiect de reabilitare a monumentului istoric în vederea obținerii unei finanțări guvernamentale sau europene, documentația urmând a fi înaintată Companiei Naționale de Investiții (CNI).

„Vom accesa toate posibilitățile de finanțare, ne vom îndrepta atenția către CNI, care reabilitează monumente istorice și o face foarte bine, sunt rezultate extraordinare, pot da exemplul Muzeului Județean. Nemaivorbind de posibilitățile de a reabilita cu fonduri europene, atât pe Programul de Redresare și Reziliență, cât și pe alte programe care se referă la reabilitarea termică a clădirilor sau din alte puncte de vedere. Important este să avem acest imobil, care este cel mai mare din Centrul Istoric, un obiectiv emblematic”, a adăugat primarul municipiului Botoșani.

Pentru ca achiziția să fie asumată de administrație, proiectul de hotărâre trebuie să fie susținut de minimum două treimi din plenul CL.

Construită în anul 1836, Casa „Ankele” are o suprafață de 585 de metri pătrați, este dispusă pe patru nivele, dintre care două subterane, și are formă cubică. Caseta clădirii are o bază octogonală, suprapusă peste o alta cu colțurile „rotunjite” susținând o cupolă, urmărind arhitectonic turla unei biserici. Acoperișul este prevăzut cu ornamente din fier grele, nemțești și are pe frontispiciu un grup statuar ce întruchipează doi îngeri care țin în mână un disc cu uneia dintre cele mai bogate familii de negustori armeni din Botoșani. În perioada interbelică, clădirea găzduia un magazin universal de mașini agricole și un atelier mecanic.

 

 

 

Spune-ne opinia ta