Veniturile aduse bugetului local de Parcul Regional „Cornișa” au crescut cu 35% în 2021 față de anul anterior, în ciuda restricțiilor impuse în funcție de evoluția situației epidemiologice. Majorarea prețurilor, a cheltuielilor de întreținere și a salariilor fac însă imposibilă funcționarea obiectivului în lipsa unui sprijin acordat de municipalitate, în condițiile în care tarifele practicate se mențin la același nivel.
Statisticile Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), instituție care administrează zona de agrement, arată că, pe parcursul anului 2021, peste 100.000 de persoane au vizitat „Cornișa”, generând încasări de 3,75 milioane de lei, comparativ cu anul 2020, când debutul pandemiei a avut un impact major asupra activității parcului – puțin peste 85.000 de turiști au determinat venituri de circa 2,77 milioane de lei.
„Anul 2019 a fost singurul an în care am funcționat fără restricții. Următorii ani, 2020 și 2021, au fost dificili și impredictibili. Rezultatele înregistrate în acești ani au fost influențate de decizia autorităților cu privire la măsurile impuse de pandemie. Unul dintre cele mai afectate sectoare economice în contextul pandemiei este cel turistic. Parcul Regional de Agrement își desfășoară activitatea din 12 martie 2020 și până în prezent cu respectarea restricțiilor. Asta nu înseamnă că este o structură ineficientă din niciun punct de vedere, după cum a declarat zilele acestea domnul primar. Ne-am supus, ca oricărui punct de atracție turistică, regimului stabilit de autorități”, a declarat Eugen Țurcanu, directorul DSPSA.
El a amintit că, în perioada stării de urgență, toate obiectivele Parcului „Cornișa” au fost închise, iar angajații au fost trimiși în șomaj tehnic, DSPSA fiind singura instituție publică unde s-a aplicat această măsură. Cheltuielile de personal au fost reduse astfel cu 17% față de cele înregistrate în primul an de activitate.
„În anul 2020 am funcționat 289 de zile din 365, doar cu cinci obiective din șapte și la o capacitate mult redusă, de 30 % sau 50% în funcție de incidența cazurilor de Covid-19. Deoarece nu am funcționat cu toate obiectivele deschise, am renunțat la o parte din serviciile de mentenanță și astfel am redus cu 52% cheltuielile aprobate în bugetul pe 2020 pentru acest tip de servicii, încă o măsură managerială de diminuare a cheltuielilor. În anul 2021, ca urmare a măsurilor impuse de autorități, piscina interioară a fost închisă cinci luni pentru publicul larg, de la 1 ianuarie până la 1 iunie. Măsurile de relaxare dispuse de autorități în perioada verii au generat încasări mai mari, reușind astfel, în anul 2021 să realizăm venituri cu 35% mai mari față de anul 2020”, a detaliat Eugen Țurcanu.
Explozia prețurilor impune majorarea subvenției
În anul 2021, cheltuielile de funcționare a Parcului au depășit 5,8 milioane de lei, incluzând utilități, achiziții, întreținerea echipamentelor, plata angajaților, consumabile. Din această sumă, 2 milioane de lei reprezintă subvenția acordată de municipalitate. Având în vedere creșterea tuturor prețurilor și a salariilor, bugetul necesar în anul 2022 este estimat la 7,3 milioane de lei, motiv pentru care DSPSA solicită o subvenție de 3,6 milioane.
„Sunt cifre și calcule din realitatea cu care ne confruntăm, nu suntem nici piatră de moară pentru Primărie, cum a afirmat în spațiul public domnul Cosmin Andrei. Frumos spus, bine combătut, să meargă uns la inimile cetățenilor, însă din păcate fără un suport real. Singura explicație plauzibilă pentru această afirmație lansată în spațiul public este dorința de populism a domnului primar, care pozează în apărătorul comunității. Îi asigurăm pe cetățenii municipiului Botoșani de transparență și corectitudine în tot ceea ce facem”, a declarat directorul DSPSA.
„Este o muncă titanică în spatele acestei structuri”
Spre deosebire de alte structuri și instituții, Parcul de Agrement funcționează aproape neîntrerupt. Cei 52 de angajați asigură continuitatea zilnică a activității și întreținerea celor 48 de hectare de teren aflate în incinta obiectivului. Eugen Țurcanu spune că este „o muncă titanică în spatele acestei structuri, depusă de oameni care dau dovadă de seriozitate, profesionalism și curaj, concentrați pe obținerea de rezultate”.
„Cu privire la programul de lucru, în care se lucrează 12 ore pe zi, șapte zile pe săptămână, 365 de zile pe an, precizăm că salariații noștri, în preajma sărbătorilor, au lucrat în Ajunul Crăciunului până pe la ora 17:00, iar în prima zi de Crăciun au fost la serviciu de pe la ora 11:00, iar de Anul Nou de pe la ora 13:00. Cele mai spectaculoase încasări pe care le-am avut în anul 2021 au fost cele de Crăciun, iar încasări consistente am avut și în primele zile din acest an, până pe 3-4, când oamenii au avut acel elan de a ieși din casă, să facă mișcare, să își aloce timp pentru ei. Au fost cele mai spectaculoase venituri din august încoace”, a rezumat Țurcanu.
„Domnul primar ar trebui să se maturizeze politic”
Făcând referire la atitudinea primarului vizavi de activitatea DSPSA, consilierul local spune că se aștepta la o „îngropare a securii de război” și la mai multă susținere din partea edilului, mai ales în contextul guvernării actuale.
„În actuala conjunctură politică, deși nu ne-a întrebat nimeni la Botoșani dacă suntem de acord cu ea sau nu, dar am luat-o ca atare, cred că era corect din partea domnului primar să spună să construim anul acesta, că tot suntem o mare alianță și avem majoritate în Consiliul Local, să facem lucruri mărețe, atât cât suntem împreună și ne-a adus viața la aceeași masă. De când s-a anunțat alianța PSD – PNL la nivel central, prima declarație la vremea respectivă a domnului primar a fost că el are o problemă cu DSPSA și cu Țurcanu Eugen. Cred că ar trebui să se maturizeze și să înțeleagă că anii trec și peste dumnealui, din punct de vedere politic, că are zece ani de când e în administrația locală. Trebuie să se vadă ceva în urmă, să aibă o anvergură, dincolo de pus 100 de bănci sau panseluțe sau de vopsit treceri de pietoni”, a explicat directorul DSPSA.
El a subliniat că identitatea municipiului Botoșani trebuie construită în jurul elementelor atractive de care dispune, în sensul dezvoltării acestora.
„Cu acest proiect, Botoșaniul a fost pus pe harta turistică a României și a avut numai de câștigat din punct de vedere al imaginii. Mărturie sunt Premiul de Excelență în promovarea culturală, turistică și sportivă, obținut la Gala Asociației Municipiilor din România, Premiul de Ambasador, obținut la Gala Turismului „Descoperă Nord-Est”, aparițiile la cele mai importante televiziuni naționale, precum Pro TV, Antena 1, B1 TV, Digi TV, pentru care unii ar plăti bani grei, dar pe care noi le-am bifat prin potențialul nostru de sine stătător”, a adăugat Eugen Țurcanu.
Parcul Regional de Agrement „Cornișa” a fost inaugurat pe 17 mai 2019. Zona dispune de patinoar, terenuri de sport, piscină interioară, amfiteatru, perete de escaladă, lac, râu artificial de rafting și piscină exterioară. Investiția a fost de circa 88 milioane lei, dintre care 33 milioane lei reprezintă fonduri europene, absorbite prin Programul Operațional Regional.