Intalnire de inalt nivel dintre sefii judetului si reprezentantii Consulatului General al Ucrainei din Suceava

Intalnire de inalt nivel dintre sefii judetului si reprezentantii Consulatului General al Ucrainei din Suceava
Astazi, Gheorghe Sorescu, Prefectul Judetului Botosani, s-a intalnit cu consulul Vasyl Nerovnyi si Yurii Verbytskyi, Consulul general al Ucrainei la Suceava.

Intalnirea a avut loc la Prefectura Botosani, la care au mai participat subprefectii si Presedintele CJ impreuna cu alti reprezentanti ai CJ si Victor Semciuc, presedintele Uniunii Ucrainenilor din judetul Botosani.

Consulul general al Ucrainei la Suceava a declarat in cadrul intalnirii de astazi ca vizita sa la Botosani este un inceput al misiunii sale pe post de consul general iar initierea si stabilirea unor relatii de colaborare cu autoritatile judetului, gasirea unor domenii prioritare pentru colaborarea ulterioara au constituit scopul acesteia.

Vreau sa stiu cat mai multe despre judetul Botosani, sa aflam cat mai multe unii despre altii, sa depasim aspectul relatiilor formale, sper ca voi reusi in sensul acesta, a spus Yurii Verbytskyi, consulul general al Ucrainei, Suceava.

Initiativa Institutiei Consulare ucrainene a fost apreciata de autoritatile judetului. Gheorghe Sorescu, prefectul judetului Botosani a mentionat ca este necesara gasirea unor posibilitati de dezvoltare a unor relatii economice, pe langa cele culturale, si mai ales poate ar necesita, reanalizate taxele vamale, care constituie o piedica pentru dezvoltarea relatiilor economice bilaterale.

Alte initiative din partea conducerii judetului s-au referit la posibilitatile de racordare la gaze a localitatilor din zona Racovat, deoarece magistrala de gaz care trece prin Ucraina se afla la vreo 6 km departare.

Cu privire la relatiile de colaborare dintre Ucraina si judetul Botosani, la ora actuala, in cadrul unui program de vecinatate s-au derulat 12 proiecte cu finantare externa si trei proiecte sunt in derulare, acestea fiind exclusiv in domeniul cultural, a comunicat Mihai Tabuleac, presedintele CJ.

Consulul general al Consulatului General al Ucrainei la Suceava a sustinut, de asemenea, ideea predarii limbii ucrainene in scoli, pentru minoritatile de etnie ucraineana.

Ucrainenii din Botosani ar trebui sa-si pastreze identitatea. In Ucraina sunt multe scoli cu predare in limba romana, a declarat consulul ucrainean.

Delegatia ucraineana s-a intalnit, de asemenea, cu presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultura, cu comisarul sef al Inspectoratului Judetean de Politie si inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean, Botosani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Invitație pentru iubitorii de artă: Expoziția „Salon de primăvară – Liviu Șoptelea și prietenii”

astăzi, 08:32
8

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală ”Expo-Art” Botoșani și reunește pe simeze lucrări de pictură și tehnică mixtă, creații ale unor artiști botoșăneni din diver...

Probleme penale pentru o tânără șoferiță din Suceava după ce a achiziționat mașina de la un botoșănean!

astăzi, 08:04
143

Polițiștii care efectuau activități de control trafic rutier pe raza satului Voievodeasa, comuna Sucevița, județul Suceava, au oprit pentru control un autoturism Renault Megane Scenic.La vol...

Olimpicii fotbaliști din Botoșani, pe podium la faza zonală a competiției! (Foto)

astăzi, 07:34
169

Echipele reprezentative ale județului Botoșani, care s-au calificat la această fază a competiției, s-au întors acasă cu rezultate remarcabile.”Atât băieții, cât și...