Inchisoare pentru ultraj impotriva politistilor, inchisoare pe viata pentru uciderea unui politist!

Inchisoare pentru ultraj impotriva politistilor, inchisoare pe viata pentru uciderea unui politist!

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, i-a transmis joi ministrului Justitiei, Tudorel Toader, propuneri de modificare a Codului Penal, prin care doreste inasprirea pedepselor pentru ultraj si ultraj judiciar, precum si pentru omorul calificat. Astfel, faptele de ultraj comise impotriva unui politist, jandarm sau militar ar putea fi pedepsite cu inchisoarea si nu cu amenda, la fel si in cazul ultrajului judiciar impotriva unui judecator sau procuror, iar uciderea unui politist, jandarm, judecator, procuror sau militar ar putea fi pedepsita cu inchisoarea pe viata, scrie News.ro.

Printre propunerile ministrul de Interne inaintate catre ministrul Justitiei privind modificarea Codului Penal, se numara inasprirea pedepselor pentru ultraj si ultraj judiciar.

"A devenit un fapt curent ca interventia politistilor sau jandarmilor, in situatiile in care este vizata o comunitate de oameni sau anumite medii sociale, sa se soldeze cu amenintari, loviri sau alte violente, vatamari corporale, loviri sau vatamari cauzatoare de moarte ori chiar cu omorul personalului implicat. Nu intamplator, in semestrul I al acestui an, se constata o crestere a numarului infractiunilor de ultraj asupra personalului din cadrul Politiei Romane (+7,3%)", se arata in expunerea de motive.

De asemenea, se mai precizeaza ca exista "o ingrijorare" in randul politistilor, jandarmilor sau altui personal din domeniul ordinii publice, cum ca statul nu instituie masuri de protectie a personalului sau, precum si o lipsa de incredere si critici in randul populatie despre modul de interventia a autoritatilor.

Ministerul de Interne propune, in acest sens, reformularea alineatului 4 al articolului 257 din Codul Penal privind ultrajul, astfel ca pentru faptele de ultraj "comise asupra unui politist, jandarm sau militar, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa cu inchisoarea prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu jumatate".

In prezent, Codul Penal nu prevede pedeapsa cu inchisoarea pentru faptele de ultraj comise impotriva fortelor de ordine.

Mai mult, si ultrajul judiciar ar putea fi modificat in acelasi sens, astfel ca "savarsirea unei infractiuni impotriva unui judecator sau procuror ori impotriva bunurilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa cu inchisoarea prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu jumatate".

O alta propunere o reprezinta pedeapsa cu inchisoarea pe viata pentru uciderea unui politist. In prezent, pedeapsa maxima aplicabila pentru aceasta fapta este de 15 - 30 de ani.

In plus, ar putea fi majorata pedeapsa pentru tulburarea ordinii si linistii publice, astfel ca "violentele comise impotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenintari sau atingeri grave aduse demnitatii persoanelor, tulbura ordinea si linistea publica" nu vor mai fi pedepsite cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda, ci doar cu inchisoare de la un an la cinci ani

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...