Două noi substații de ambulanță înființate în județul Botoșani (video)

Două noi substații de ambulanță înființate în județul Botoșani (video)

Județul Botoșani va avea două noi substații de ambulanță, care vor răspunde apelurilor efectuate pe raza a 11 comune din teritoriu, unde locuiesc aproximativ 37.000 de persoane, a declarat, vineri, președintele Consiliului Județean (CJ), Doina Federovici.

Potrivit sursei citate, cele două stații sunt amenajate în comunele Lunca și Ripiceni și vor deservi populația de pe 15% din suprafața județului.

„Împreună cu domnul ministru Marius Budăi, am avut discuții la București cu ministrul Sănătății domnul Alexandru Rafila, care a înțeles oportunitatea și urgența înființării acestor substații. Un sprijin important l-am primit din partea subsecretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne, domnul Gheorghe Sorescu”, a afirmat Doina Federovici.

Oficialul a arătat că substația din Lunca va deservi șapte comune, inclusiv Blândești, Sulița, Todireni, Hlipiceni, Răuseni și Călărași, care au o populație de 22 de mii locuitori, pe o suprafață de peste 400 de kilometri pătrați, adică 8,5% din arealul județului.

„Pentru acest proiect Primăria și Consiliul Local din Lunca au demarat procedurile de acordare a spațiului și clădirii aferente, pentru funcționarea acestui serviciu. Suntem bucuroși că înființând acest serviciu la nivelul comunei Lunca, beneficiarii care sunt cetățenii comunei și a celorlalte comune învecinate vor beneficia de servicii de urgență în cel mai scurt timp. Practic, pentru Lunca se scurtează timpul de intervenție de la 30-40 de minute la doar câteva minute distanță. Este un lucru bun și urăm succes domnului manager”, a declarat Marcel Marcu, primarul comunei Lunca.

Substația din Ripiceni va deservi o populație de aproximativ 15 mii de locuitori, pe o suprafață de aproximativ 300 de kilometri pătrați.

„Substația de la Ripiceni deservește comunele Mihălășeni, Manoleasa și Dângeni, astfel că s-a ținut cont de interesul cetățenilor. Substația va fi în dispensarul comunal care este nou, fix în centrul comunei, am pus la dispoziție și s-a dat deja hotărâre de Consiliu Local. Acolo sunt toate condițiile, apă, canal, tot ce este necesar. Cum a spus și colegul de la Lunca, noi stăm undeva la 75 de kilometri, iar Ambulanța dacă ar fi trebuit să vină de la Săveni făcea undeva la jumătate de oră până în comuna Ripiceni, iar dacă era un caz mai grav trebuia clar să ajungă la Botoșani unde se pune încă o oră pe drum. Acum, mai ales că tronsonul prin Dângeni s-a turnat covor asfaltic, Ambulanța de la Ripiceni ar face jumătate de oră până la Botoșani. Ceea ce este un timp prețios pentru pacienți”, a afirmat Gabriel Talef, primarul comunei Ripiceni.

„Este foarte important acest aspect, pentru că dacă îl corelăm cu infrastructura rutieră – zona de deservire a celor două noi substații SAJ suprapunându-se peste Drumul Strategic, care este într-un avansat stadiu al procesului de modernizare – vom avea practic o îmbunătățirea substanțială a timpilor de reacție, care în final se traduce prin salvarea mai multor vieți”, a mai spus președintele CJ Botoșani.

În județ funcționează substații în Dorohoi, Săveni, Darabani, Flămânzi și Trușești, coordonate de stația centrală din municipiul Botoșani.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta