Legea recursului compensatoriu naște situații paradoxale, nu doar pe străzile care s-au umplut de recidiviști, ci și în celule!
Craiova, Jilava, Rahova, Botoșani, Iași, Giurgiu, Poartă Albă. Mulți deținuți vânează închisorile cu cele mai grele condiții de detenție, ca să poată ieși cât mai repede din pușcărie. Din octombrie 2017, de când a intrat în vigoare legea, conducerea penitenciarelor s-a trezit cu sute de cereri de transfer dintr-un penitenciar într-altul.
În Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași sunt deținuți din toată zona Moldovei. Potrivit unui raport întocmit de Avocatul Poporului, în ianuarie 2018, gradul de ocupare era de 164%. Culmea, nimeni nu se plânge.
Legea recursului compensatoriu spune că fiecărui deținut din România care execută 30 de zile în condiții necorespunzătoare i se consideră executate, suplimentar, încă 6 zile din pedeapsă. Așa că mulți preferă astfel de închisori ca să poată beneficia de avantajele legii: bani și reducerea perioadei de detenție.
Penitenciarul din Iași este căutat pentru înghesuială în celule, lipsa accesului la activități în aer liber, a luminii naturale și a unor condiții elementare de igienă.
„Culmea este că refuză să stea doi într-o cameră și cer să se ducă într-un penitenciar unde stau 6-8 în cameră ca să beneficieze de cele 6 zile”, a declarat Dorin Șcarlii, lider de sindicat Penitenciarul Iași.
„Craiova, Jilava, Rahova, Botoșani, Iași, Giurgiu, Poartă Albă, putem vorbi despre sute de astfel de solicitari. Practic, majoritatea celor care ajung în penitenciare care au corpuri de clădire care pot fi considerate proprii detenției găsesc sau caută diverse motive pentru a se muta”, spune Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din ANP.
Potrivit legii, transferul deținuților între penitenciare din motive personale este interzis. Totuși, ca să beneficieze de legea recursului compensatoriu și să fie mutați în penitenciare cu condiții improprii, găsesc soluții.
„Evident că acești deținuți vor fi foarte inventivi în a găsi tot felul de motive în cererile lor de transfer”, spune avocatul Bogdan Budișteanu.
Alții deschid procese fără motiv, numai pentru a putea ajunge în județul unde ar urmă să aibă loc termenele.
Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, în cele 40 de închisori din țară sunt peste 20.000 de persoane.