Curtea Internationala de Justitie de la Haga anunta astazi verdictul in procesul dintre Romania si Ucraina!

Curtea Internationala de Justitie de la Haga anunta astazi verdictul in procesul dintre Romania si Ucraina!

   Hot News

Curtea Internationala de Justitie de la Haga se pronunta astazi in cazul de delimitare maritima intre Romania si Ucraina. Procesul a inceput dupa ce Romania a cerut Curtii sa inceapa proceduri pentru solutionarea delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra, anunta Rador.

Hotararea se va pronunta, incepand cu ora 11.00, ora Romaniei, intr-o sedinta publica in Marea Sala a Justitiei din Palatul Pacii. Ceremonia va dura aproximativ doua ore.

Procesul a inceput in luna septembrie

In luna septembrie a anului trecut au avut loc audierile publice in acest dosar. Timp de trei saptamani, cele doua tari si-au sustinut cu argumente si contraargumente liniile de delimitare propuse de fiecare in parte.

Inca din timpul negocierilor, Romania a propus ca delimitarea sa se faca dupa metoda obisnuita folosita de Curte in astfel de cazuri, insa Ucraina a refuzat.

Decizia de astazi, numarul 100 in istoria Curtii, va fi definitiva, obligatorie si imediat aplicabila de catre ambele parti, a spus agentul Romaniei, Bogdan Aurescu.

Bogdad Aurescu: Decizia CIJ va fi corecta si echitabila

"Oricare ar fi decizia pe care Curtea Internationala de Justitie o va pronunta, nu exista niciun fel de indoiala, va fi o decizie corecta si echitabila, rezultata din aplicarea dreptului international. Linia care va fi trasata de catre Curte este cea care va stabili cu exactitate ceea ce o parte si, respectiv, cealalta sunt cu adevarat indreptatite sa detina din aceste spatii maritime", a declarat Bogdan Aurescu pentru Radio Romania.

La randul sau, Ucraina a precizat ca va respecta orice decizie a Curtii de la Haga in problema delimitarii spatiilor maritime si a zonelor economice exclusive in regiunea Insulei Serpilor.

Kievul spera ca decizia pe care o va lua Curtea va stinge disputa intre Ucraina si Romania si va deschide posibilitatea atragerii de catre ambele parti a investitiilor in exploatarea resurselor naturale ale zonei.

Propunerea Romaniei de trasare a liniei de delimitare a platoului continental

Romania a adoptat metoda "echidistanta/mediana – circumstante speciale/relevante". Ea consta in identificarea coastelor relevante si a punctelor relevante de pe acestea, dupa care, in functie de ele, se traseaza o linie echidistanta si mediana. Linia poate fi influentata de circumstante geografice, cum ar fi prezenta unei insule in zona de delimitare.

Pentru Romania, intregul tarm romanesc si o parte a tarmului ucrainean – o portiune aflata in prelungirea coastei romanesti si o parte a coastei Crimeii - il reprezinta coastele relevante si, avand in vedere ca tarmurile roman si ucrainean sunt, din punct de vedere geografic, atat in prelungire, cat si fata in fata, a propus trasarea unei linii provizorii care este atat echidistanta, cat si mediana. Linia astfel trasata urma sa ia in considerare circumstantele speciale din zona de delimitare, si anume prezenta Insulei Serpilor.

Propunerea Ucrainei de trasare a liniei de delimitare a platoului continental

Metoda Kievului are in vedere trasarea unei linii doar de echidistanta intre tarmul romanesc, pe de o parte, si Insula Serpilor si o mica parte din litoralul Crimeei, pe de alta, ignorand restul coastei ucrainene.

Ulterior, se va trasa o alta linie care sa reflecte raportul de proportionalitate intre tarmul romanesc si, de data asta, intregul litoral ucrainean (mult mai mare), fara insa a justifica juridic modul de trasare a acestei linii.

Linia de delimitare astfel obtinuta ofera Ucrainei o zona economica exclusiva de doua ori mai mare decat cea ceruta de fosta URSS in negocierile din perioada 1967-1987.
 

Miza procesului

Miza impartirii celor 12.000 de kilometri patrati de platou continental si zona economica exclusiva o reprezinta resursele: 100 de miliarde de metri cubi de gaz (cand consumul anual al Romaniei este de 16, 4 miliarde de metri cubi, iar importul de 4,6) si 10 milioane de tone de petrol, adica 73,5 milioane de barili.

Resurse considerabile pentru ambele parti, in conditiile in care, potrivit ultimului raport al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei dat publicitatii, consumul total de gaze in 2007 in Romania a fost de 16,4 miliarde de metri cubi, dintre care 4,6 miliarde de metri cubi au fost importati, adica 29% din consum, iar productia interna este de 11,6 miliarde de metri cubi. 

Sursa: Hot News

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
660

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
176

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
455

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...