Cum îşi bat joc autorităţile de zeci de familii din Botoşani. „Îmi este şi ruşine să chem pe cineva aici pe stradă“

Cum îşi bat joc autorităţile de zeci de familii din Botoşani. „Îmi este şi ruşine să chem pe cineva aici pe stradă“

Oamenii au ajuns la capătul răbdărilor după ce la fiecare ploaie strada şi curţile lor sunt inundate ca după potop. De vină ar fi o canalizare realizată cu fonduri europene, dar care nu a fost proiectată pentru a face faţă precipitaţiilor.

Strada Grăniceri se află la nici un sfert de oră de centrul municipiului Botoşani, mergând pe jos. O zonă de case, unde trăiesc zeci de familii care au investit sume importante în locuinţe şi confort, însă care se plâng că au parte de condiţii de trai jalnice, mai rău ca-ntr-un sat izolat de pe malurile Prutului. Drumurile pe care trebuie să circule zilnic sunt rupte în două şi în plus, la fiecare ploaie, din cauza canalizării proaspăt reabilitate cu fonduri europene, dar prost concepută, strada se transformă într-un fluviu, iar apa care le intră în curţi le distruge garduri, case şi culturi.   

Localnicii spun că au ajuns la capătul răbdărilor, mai ales că sunt nevoiţi să plătească taxe de oraş.

„Ce oraş, domne?!?! Eu, când mă duc să-mi plătesc şi taxele, că sunt suficient de fraier să le plătesc, la condiţiile astea le spun să treacă acolo satul Grăniceri, nu municipiul Botoşani! Îmi este şi ruşine să chem pe cineva cu maşina să o rupă-n două pe şantul ăsta, că drum nu pot să-i zic. Iar când plouă, barcă ne trebuie, că altfel nu facem faţă pe stradă. Îşi bat joc de noi“, spune unul dintre localnici.       

Dumitru Dănilă are peste 70 de ani şi trăieşte de jumătate de secol pe strada Grăniceri. Bătrânul spune că mereu au fost probleme cu sistemul de canalizare în zonă, deşi s-au cheltuit bani europeni pentru realizarea şi mai apoi extinderea lui, scrie Adevărul.

Moş Dănilă spune că oamenii s-au bucurat când atunci când autorităţile, în special Consiliul Judeţean, prin operatorul de apă au tras reţea de canalizare pe strada Grănicerilor. Bucuria a ţinut însă numai până la prima ploaie. Acum doi ani, după prima etapă de extindere a reţelei de canalizare, fecalele au început să curgă pe străzi, iar localnicii obligaţi să îndure. Iniţial, autorităţile au ridicat din umeri. 

„Acum doi ani, curgeau fecalele pe stradă. Au făcut canalizare pentru epurarea mizeriei până la colţul străzii în deal, dar nu au mai continuat şi în vale, de-a lungul străzii. Când veneau ploile, se înfunda mai sus, la deal, şi ieşeau toate mizeriile pe stradă. Am fost la Primărie, că nu mai puteam aşa. Acolo mi-au zis chiar răstit: «Ce vrei, domne, să-ţi fac eu strada?». Dar nu-i a mea strada, e a statului, i-am răspuns. Trăim la oraş şi vrem şi noi condiţii, dacă tot ne iei impozit ca la ceilalţi“, spune bătrânul.

După alte intervenţii pe la Consiliul Judeţean într-un final, anul trecut a fost extinsă reţeaua de canalizare de-a lungul întregii străzi. Dar pe Grăniceri o nouă canalizare a însemnat o nouă problemă.  

Pe scurt, strada Grănicerilor coboară într-o vale, aflându-se într-o poziţie mai joasă faţă de străzile care o înconjoară. Din această cauză, toate apele, atunci când plouă, se revarsă pe strada respectivă. Noua extindere de canalizare, cea care urma să rezolve problema fecalelor deversate pe străzi, nu a ţinut cont de acest lucru, spun localnicii, potrivit Adevărul. Noua canalizare a fost făcută cu nişte cămine colectoare care nu fac faţă cantităţilor mai însemnate de apă de ploaie. Pe deasupra, străzile nu au nici rigole sau alte amenajări pluviale. În aceste condiţii, aproape fiecare ploaie se transformă în coşmar pentru cei care locuiesc pe Grănicerilor.

„Toate ploile care vin de pe străzile de sus se scurg aici. Nu este nicio instalaţie de capatare a apei. S-a făcut de mântuială“, spune Dumitru Dănilă.   

Carmen Moarea, o altă localnică de pe această stradă, spune că oamenii au atras atenţia inginerilor aflaţi la faţa locului în timpul amenajării canalizării că nu există suficientă înclinaţie pentru scurgerea completă a apelor de ploaie.

„Ştiau încă din timpul lucrărilor că nu se face bine. Noi i-am anunţat că nu există «cădere». Nu ne-au băgat în seamă şi au continuat lucrările fiindcă aveau termen şi s-au spălat pe mâini“, spune botoşăneanca.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
649

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
144

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
89

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...