Garda de Mediu: Deteriorarea calității apei în acumularea Curtești are cauze naturale

Garda de Mediu: Deteriorarea calității apei în acumularea Curtești are cauze naturale

Drept urmare a unei sesizări privind o posibilă poluare a acumulării Curtești, o echipă mixtă formată din reprezentanți ai Gărzii de Mediu, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor din Botoșani și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi s-au deplasat în teren, luni, pe 29 iunie, pentru verificarea aspectelor semnalate şi luarea măsurilor ce se impun.

Acumularea Curtești este amplasată pe teritoriul comunei Curtești, amenajată pe râul Dresleuca. Suprafața la NNR a acumulării este de 31,35 ha, corespunzător unui volum de 0,609 mil mc.

„La verificarea în teren s-au constatat următoarele: în zona Pod Curtești, amplasat peste râul Dresleuca (amonte acumulare Curtești), nu s-au observat urme de spălare a unor utilaje agricole, nici indicii că ar fi fost descărcate soluții de substanțe fitosanitare în râul Dresleuca, nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă.  În zona specificată în sesizare, pe malurile acumulării și pe versanți nu sunt culturi agricole, terenul fiind utilizat ca imaș. La suprafața apei din aceeași zona s-a constatat prezența vegetației acvatice în exces, respectiv aglomerări de alge”, au explicat comisarii Gărzii de Mediu. 

Potrivit acestora, descompunerea aglomerărilor de alge sau a materiei organice se produce cu degajare de bule de gaz ce se acumulează sub forma de spumă fină. Coada lacului este puternic eutrofizată constatându-se prezența vegetaţiei ierboase abundente.

„Din punct de vedere organoleptic apa acumulării Curtești nu prezentă aspecte deosebite, în ceea ce privește miros de pesticide sau alte substanţe chimice iar pe suprafața apei nu a fost observată prezența corpurilor plutitoare, pelicule de substanțe sau  urme de reziduuri. Înălțimea medie a coloanei de apă este de cca. 0,5 m.  În perioada anterioară, în zonă s-au înregistrat precipitații abundente, care au antrenat în masa apei nămolul de pe fundul acumulării”, au adăugat reprezentanții Gărzii de Mediu Botoșani.

Pentru verificarea calității apei în acumulare, reprezentanții SGA Botoșani au prelevat o probă de apă din secțiunea-coadă lac, mal stâng.

„În baza rezultatelor analizelor fizico-chimice pentru proba de apa prelevată și a contatărilor din teren concluzionăm că deteriorarea calității apei în acumularea Curtești are cauze naturale, putând fi pusă pe seama fenomenului de eutrofizare, pe fondul creșterilor bruște de temperatură. Astfel, datorită nivelului scăzut al apei şi temperaturilor ridicate, în zona coada lac, a avut loc o proliferare a vegetaţiei acvatice ce a condus la un dezechilibru al saturației în oxigen din apă. Deficitul de oxigen dizolvat în corpul de apă a favorizat procesele de fermentaţie a nămolului de pe fundul lacului”, concluzionează reprezentanții Gărzii de Mediu Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CSM Botoșani - CSU Galați 39-29! Victorie la scor în fața unei rivale

Sâmbătă, 23 Octombrie 2021
53

CSM Botoșani s-a impus în duelul cu CSU Galați din etapa a șasea a Diviziei A. Formația pregătită de Florin Ciubotariu a făcut un meci excelent și a controlat autoritar partida....

CS Mioveni - FC Botoşani 1-1!Al patrulea egal consecutiv

Sâmbătă, 23 Octombrie 2021
141

FC Botoșani a remizat cu CS Mioveni. Formația locală a reușit să înscrie abia în minutul 91, după ce, cu două minute mai devreme, au ratat o lovitură de la 11 metri.Iată...

O biserică din Botoşani oferă gratuit mere, pe care preotul şi voluntarii le-au cules dintr-o livadă

Sâmbătă, 23 Octombrie 2021
723

O biserică din Botoşani oferă mere gratuite tuturor credincioşilor care trec prin faţa lăcaşului de cult, pe care preotul şi mai mulţi voluntari le-au cules dintr-o livadă de la marginea mun...