Potrivit lui Cristian Delibaş, judeţul a fost ferit în sensul că nu s-au înregistrat pagube în urma fenomenelor meteorologice nefavorabile din perioada 18 – 23 aprilie.
„Monitorizăm în permanenţă atât culturile agricole înfiinţate toamna şi primăvara cât şi pomii fructiferi. Am purtat discuţii atât cu producătorii agricoli cât şi cu preşedinţii asociaţiilor reprezentative şi putem spune că la nivelul judeţului culturile nu au avut de suferit din cauza frigului şi a precipitaţiilor mixte, la fel ca şi pomii fructiferi”, a precizat Cristian Delibaş, directorul DJA.
Mai mult, şeful unităţii de agricultură a menţionat că aceste informaţii au fost transmise şi la solicitarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), având în vedere că la nivel naţional se centralizează date din teritorii pentru acordarea unor despăgubiri fermierilor care au avut culturi afectate din cauza celui mai recent episod de iarnă, în proporţie de peste 30%.
Cu acest prilej, Cristian Delibaş informează fermierii din judeţ că, în cazul producerii unor fenomene meteorologice nefavorabile care le afectează culturile, pot sesiza comisia locală de constatare a pagubelor, activă la nivelul fiecărei unităţi administrativ – teritoriale, în termen de 48 de ore de la producerea acestora. Ulterior, în baza verificărilor, comisia înştiinţează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), care trimite un raport instituţiilor abilitate.
La nivelul judeţului, campania agricolă de primăvară este aproape de final. Culturile de porumb, floarea – soarelui şi soia sunt înfiinţate în proporţie de 80% iar cele înfiinţate toamna sunt într-o stare de vegetaţie bună.
Din cele 400.000 hectare de teren agricol din judeţ, 100.000 sunt însămânţate cu porumb, câte 30.000 de hectare cu floarea – soarelui şi soia, 25.000 de hectare cu grâu, 4.000 de hectare cu rapiţă şi 2.000 de hectare, cu orz şi orzoaică.
Comunicat de presă Instituția Prefectului